Óvodára akart támadni a Hamász?

Az izraeli hadsereg egy 2,5 kilométer hosszú, a Gázai övezetből egy izraeli kibuchoz vezető alagutat talált – közölte vasárnap a Jediót Ahronót portálja, az Ynet.

A robbanóanyagokkal teli föld alatti folyosó az övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz melletti Abszán nevű falutól indult, és az izraeli Ein-Haslosa nevű kibucnál ért véget.

Az izraeli hadsereg egységei már egy hete felfedezték a föld alatti építményt, a tűzszerészek pedig semlegesítették a benne elrejtett robbanószereket és feltérképezték elágazásait, ugyanis számos kijárata van. Feltételezések szerint az alagutat azért ásták, hogy a radikális iszlamista Hamász támadásokat hajtson végre, illetve izraeli katonákat raboljon el. A hadseregnél úgy vélik, hogy egy óvoda elleni terrortámadásra készültek az építők. Beni Ganc vezérkari főnök erre utalhatott múlt keddi beszédében, amelyben azt mondta, hogy a következő háború úgy is elkezdődhet, hogy „egy robbanóanyagokkal teli alagút elér egy izraeli óvodát”.

Az izraeli hatóságok szerint a Gázai övezet határa mentén a palesztinok az utóbbi években több föld alatti folyosót építettek „stratégiai” célból, vagyis hogy azokat egy elkövetkező háborúban a Hamász felhasználja. Hét évvel ezelőtt, 2006-ban egy hasonló alagúton keresztül jutottak be fegyveresek Izraelbe és rabolták el Gilád Salit tizedest, akit ötéves fogva tartás után egy fogolycsere-egyezménnyel engedtek szabadon a Gázai övezetből.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.