Óvatos támogatás baráti tűzben

Az időzítés aligha lehetett volna szerencsétlenebb. Hamid Karzai afgán államfőt, akit Barack Obama a beiktatását követően hetekig fel sem hívott telefonon, aznap fogadták végül a Fehér Házban, amikor megérkezett a hír: több tucat, egyes források szerint akár 120 civil áldozatot követelt egy egyórás, két falura kiterjedő amerikai légitámadás Nyugat-Afganisztánban.

Már a Karzai-jal előzőleg tárgyaló Hillary Clinton külügyminiszter „mély sajnálatát” fejezte ki a történtek miatt, és vegyesbizottság felállítását sürgette az akció kivizsgálására. Ez lehetett a legvéresebb amerikai támadás az országban a tálibellenes háború 2001 októberi elindítása óta. Karzait, akit sokan Amerikában is "Kabul polgármesterének" tartanak – utalva földrajzilag (is) behatárolt hatalmára –, a korábbi ilyen támadások is kellemetlenül érintették, mivel aláássák a tálibokkal, illetve az al-Kaida terrorszervezettel szembeni erőfeszítéseit.

Obama mindamellett szerdán elismerését fejezte ki Karzainak, valamint Aszif Ali Zardari pakisztáni elnöknek az elkötelezettségükért. - Három, szuverén ország (vezetőiként) találkozunk ma, akiket összeköt az al-Kaida és szélsőséges szövetségesei felaprításának, szétbomlasztásának és legyőzésének közös célja... Örülök, hogy ez a két férfi, Afganisztán és Pakisztán választott vezetői, teljesen tisztában vannak az előttünk lévő fenyegetettséggel, és megerősítették elkötelezettségüket, hogy szembeszállnak vele... Az Egyesült Államok tartós elkötelezettséget vállalt a demokratikusan választott vezetők támogatására ... – mondta.

Megfigyelőknek ugyanakkor feltűnt, hogy Obama és Karzai kapcsolata nélkülözi a közvetlenséget és a gyakoriságot (a korábbi, heti rendszerességű videókonferenciákat), amelyek George W. Bush elnöksége idején megszokottak voltak. A finoman tartott, de azért érezhető távolság szól az idei, választási évnek is; Washington sem Karzai, sem más elnökjelölt mellett nem tette le a voksát az augusztusi megméretés előtt. A jelenlegi elnököt Amerika gyengének tartja a kábítószerprobléma és az elképesztő mértékű korrupció megfelelő kezelésére. Joe Biden alelnök egy éve, még szenátorként kivonult a Karzai-jal közös vacsoráról, úgy ítélve meg: nem veszi elég komolyan az ezzel kapcsolatos amerikai aggodalmakat. James Jones nemzetbiztonsági tanácsadó közlése szerint Obama most is afgán kollégája tudtára adta: konkrét eredményeket vár tőle.
 
Pakisztánra vonatkozóan az USA kellemetlen hírként vette a minap, hogy Iszlámábád a Szvat-völgyben átengedte a terepet a táliboknak. Az Obama-adminisztráció és az ellenzéki vezető, Navaz Sarif intenzív kapcsolata annyira feltűnést keltett, hogy Richard Holbrooke elnöki különmegbízott kénytelen volt visszautasítani a szombati The New York Times címoldalas közlését, miszerint „az Egyesült Államok udvarol az ellenzék vezérének.” Egyúttal azonban egyértelműek voltak az elmúlt hetekben a pakisztáni vezetést illető bírálatok. Obama a múlt héten Zardari – a meggyilkolt kormányfő, Benazir Bhutto özvegye – elnöksége kapcsán „súlyos aggodalmainak” adott hangot, törékenynek tartva a népszerűtlen államfő rendszerét. Megfigyelők ehhez hozzáteszik, ha egy pakisztáni elnök nagyon meggyengül, akkor rögtön harapófogóba kerül: egyfelől a szélsőségesek, másfelől a hagyományosan puccsista hadsereg fenyegeti.

Hamid Karzai afgán államfő, Barack Obama és Aszif Ali Zardari pakisztáni elnök
Hamid Karzai afgán államfő, Barack Obama és Aszif Ali Zardari pakisztáni elnök
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.