Óvakodj a muzulmán vőlegénytől!

A portugál katolikus klérus feje óvatosságra intette azokat a lányokat, akik muzulmán férfival készülnek házasságra lépni. A lisszaboni lap viszont úgy véli, maga a bíboros járt el óvatlanul.

„A katolikus egyház oly magas rangú képviselőjétől, mint amilyen Lisszabon pátriárkája, elvárható volna, hogy nyilvános szertartásaiból ne kerekítsen könnyelműen egyfajta fatvát a muzulmán vők ellen – írja Pedro Ivo Carvalho, a Journal de Noticias kommentátora.

José Policarpo bíboros január közepén a televízióban is sugárzott beszédében azt tanácsolta a portugál lányoknak: „Legyetek óvatosak a szerelemmel, gondoljátok meg kétszer is, férjhez mentek-e egy muzulmánhoz. Gondoljátok meg alaposan, mert rengeteg vitára vezethet, és még Allah sem tudja megmondani, mi lesz a vége.”

A püspöki kar szóvivője magyarázkodásra kényszerült: a bíboros reális tanácsot adott – mondotta –, szó sem volt diszkriminációról vagy más vallások megvetéséről.

Ha megkérdeznénk a portugál apákat, akiknek lánya eladósorban van, vajon elfogadnának-e muzulmán férfit vejüknek – kezdi az elemzést a portugál kommentátor –, alighanem többnyire tagadó választ kapnánk. Már ha a válaszok névtelenek maradnak. (Ha a válaszadó kiléte nem maradna titok, akkor igenlő lenne a tipikus felelet.) A főpap tehát nem járt messze a közfelfogástól, szavai mégis elítélendő intoleranciáról tanúskodnak.

A bíboros azzal érvelt, hogy ha a házasok muzulmán országba költöznek, az asszonyra az iszlámban előírt női szerep vár majd, „gondoljuk csak el!” De ez nem ok arra, hogy a katolikus egyház is hozzájáruljon a vallási ellentétekhez, amelyek Gázában éppen azokban a napokban fűtötték a háborút.

„A bíboros ne amiatt aggódjon, hogy kevesen ismerik a Koránt (és emiatt nem tudják, mi vár a nőkre a családban), hanem amiatt, hogy a Bibliát olvassák kevesen.”

Szavai annál is rosszabbul csengenek, mivel Portugáliában meglehetősen zavartalan a muzulmánok integrációja, s mindeddig egyetlen konfliktus sem rontott ezen a képen.

Igaz, Policarpo bíboros azt mondta ki, amit sokan gondolnak, de magukban tartanak. Az őszinteség azonban nem mindig helyénvaló. „Néha az igazság inkább gondolkodásra való, semmint kimondásra. Mert a mi igazságunk a mások szemében nem mindig igazság. Kivált, ha vallásról van szó.”

Lehet, hogy a bíboros szólhatott volna tapintatosabban is, de tanácsa meglepőnek semmiképp sem mondható, hiszen közismert, hogy ez a Vatikán álláspontja. Négy évvel ezelőtt a Szentszék hivatalos állásfoglalásában szinte szó szerint ugyanazt ajánlotta a katolikus lányoknak, mint most a lisszaboni pátriárka: „Alaposan gondolják meg, mielőtt muzulmán férfit választanak férjüknek”, mert gyakori eset, hogy a házasság után emberi jogaik súlyosan sérülnek. Az egyház szemében ez egyáltalán nem intoleráns magatartás. Annál is kevésbé, mivel sem a Szentszék, sem most a bíboros nem tiltotta meg az ilyen vegyes házasságot, holott köztudomású, hogy az egyház nem ismeri el az effajta frigyet, minthogy nem két megkeresztelt fél között köttetik.

Portugál püspök Jose Policarpo középen
Portugál püspök Jose Policarpo középen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.