Óvadék ellenében szabadlábra helyezik a Greenpeace aktivistáit

Óvadék ellenében szabadlábra helyezik Szentpéterváron a Greenpeace előzetes letartóztatásban lévő aktivistáit - döntöttek kedden az észak-oroszországi metropolisz kerületi bíróságai. A kilenc külföldit fejenként kétmillió rubel (mintegy 14 millió forint) letét ellenében engedik ki, de nem hagyhatják el Oroszországot.

Elsőként a brazil Ana Paula Alminhan szabadon engedéséről hozott határozatot a Kalinyinszkij kerületi testület. Később hasonló döntések születtek az új-zélandi David John Hausmann, az argentin Miguel Hernán Pérez Orsi és Camila Speziale, a lengyel Tomasz Dziemanczuk, a finn Sini Saarela, a francia Francesco Pisanu, az olasz Cristian Alessandro és a kanadai Paul Ruzycki ügyében.

Az orosz hatóságok két hónapja a nemzetközi környezetvédő szervezet 28 aktivistáját és a vele szerződésben álló két fotóriportert azért a tiltakozó akcióért vették őrizetbe, amelyet az Északi-sarkkörön túli Pecsora-öböl egyik orosz olajfúró tornyánál hajtottak végre szeptember 19-én.

Az aktivisták, akiknek többsége külföldi állampolgár, a holland zászló alatt hajózó Artic Sunrise nevű jégtörőn érkeztek a helyszínre. Néhányan megpróbáltak felmászni a fúrótoronyra, de ebben erős vízsugárral megakadályozták őket, majd fegyveres határőrök léptek közbe és fogták el a környezetvédőket. Hajójukon Murmanszkba toloncolták őket.

A Kola-öbölben lévő kikötővárosban őrizetbe vett aktivistákat előbb kalózkodással vádolták meg, amiért akár 15 évi börtönt is kiszabhatna egy orosz bíróság. Később garázdaságnak minősítették át az ügyüket, amiért hét évig terjedő szabadságvesztés járhat. Az akció résztvevőit csak a múlt héten szállították át Szentpétervárra.

Az északi orosz nagyváros Primorszkij kerületi bírósága hétfőn úgy rendelkezett, hogy Andrej Alahverdovot, a Greenpeace oroszországi szervezetének sajtótitkárát, Jekatyerina Zapszát, a szervezet orvosát és Gyenyisz Szinyakovot, a környezetvédőkkel szerződésben álló orosz fotóst kiengedhetik az előzetesből, amint leteszik értük az egyenként 2 millió rubel óvadékot.

Eközben a szentpétervári Primorszkij kerületi bíróság további három hónapra meghosszabbította az ausztrál rádiós, Colin Russel letartóztatását, mondván, hogy elrejtőzhet a nyomozók elől.

A nemzetközi környezetvédő szervezet közölte, hogy a fogva tartott három orosz aktivista részére Amszterdamban lévő központi alapjukon keresztül összegyűjtötték a bíróság által megszabott összeget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.