Ötvennégy ország fedezte a CIA kínzásait

Az Open Society Justice Initiative az új CIA-igazgató, John Brennan kinevezése elé időzítette az erről szóló jelentést. Meglepő, de az amerikai titkosszolgálattal együttműködött Irán is.

Ötvennégy ország működött együtt az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséggel (CIA) a 2001. szeptember 11. után terrorizmussal gyanúsított személyek elrablásában, szállításában és megkínzásában – derül ki az Open Society Justice Initiative (OSJI) friss jelentéséből. A 216 oldalas jelentés – amelyet a Soros György által létrehozott alapítványhálózat egyik tagja adott ki – azt állítja, bizonyítékok támasztják alá, hogy a világ országainak egynegyede közvetve vagy közvetlenül, de benne volt dologban: átengedte a légterén a CIA terrorjáratait, kínzóközpontokat tartott fenn, vagy segítséget nyújtott a terrorizmussal gyanúsított személyek soron kívüli kiadatásához – értsd: az elhurcolásukhoz.

Rabok a guantánamói támaszponton
A CIA rabjai Guantánamón

Enélkül a közreműködés nélkül a CIA-nek nem is sikerült volna véghezvinnie a nagyszabású műveletet: „Kétség sem férhet hozzá, hogy a Bush-adminisztráció magas rangú tisztségviselőit terheli a felelősség az emberi jogokat sértő intézkedésekért, a titokban tartott letartóztatásokért és a kiadatásokért, és jelentős aggályokra ad okot, hogy máig büntetlenséget élvezhetnek. Ennek ellenére a felelősség nem áll meg az Egyesült Államoknál; a külföldön történt letartóztatásokra és a kiadatásokra az Egyesült Államok nem keríthetett volna sort más országok kormányának aktív közreműködése nélkül, amiért ezeket a kormányokat szintén felelősségre kell vonni” – hangoztatja az OSJI.

Ami az országokat illeti, a jelentés több meglepetést is tartogat: az eddig is többé-kevésbé nyilvánvaló volt, hogy Pakisztán, Afganisztán, Jordánia és Egyiptom működtet titkos börtönöket, ahol a kínzás bevett kihallgatási eszköznek számít, de az kevésbé, hogy Írország, Izland és Ciprus is átengedte a légterét a terroristajáratoknak. Kanada nemcsak ez utóbbiban volt benne, de információkat is átadott a CIA-nek, amelyek alapján egyik állampolgárát Szíriába vitték és bizonyíthatóan megkínozták – írja a Guardian. Szír kínzóközpontban kikötni egyébként nem volt ritka sors azok között a terrorizmussal gyanúsított személyek között, akiket a CIA célkeresztbe vett, de közvetve Irán is együttműködött a CIA-vel, amikor a 2001-es afganisztáni invázió után 15 olyan személyt adott át Kabulnak, akikről biztosan tudhatta, hogy amerikai kézbe kerülnek. Az OSJI listáján rengeteg európai ország szerepel Nagy-Britanniától, Svédországtól és Finnországtól Németországon, Spanyolországon és Olaszországon át Lengyelországig és Romániáig, hiányzik viszont róla több nagy név is: Franciaország, Oroszország és Hollandia nem vett részt a letartóztatásokban és a kiadatásokban, amelyekből az OSJI szerint egyébként kimaradt Magyarország és Izrael is.

Botrány az együttműködésből már több európai országban is volt: Lengyelország, Litvánia és Románia a gyanú szerint titkos börtönöket működtetett, Olaszországban pedig tavaly ítéltek el végleg 22 CIA-ügynököt egy radikális hitszónok, Abu Omar 2003-as milánói elrablása miatt.

A jelentést – amely szerint a nyilvánosság valószínűleg soha nem fogja megtudni, hogy valójában hány ország és milyen mértékben volt benne a programban – az OSJI az új CIA-igazgató, John Brennan kinevezése elé időzítette. A jelenleg még Barack Obama elnök nemzetbiztonsági főtanácsadójaként ténykedő Brennan hivatalba lépéséhez szenátusi jóváhagyás is kell, az ezt felvezető meghallgatáson pedig még kemény kérdésekre számíthat, hiszen közismerten kiállt a Bush-korszak terrorelhárítására jellemző vallatási technikák mellett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.