Ötvenmilliós magyar blöff a felvidéki árvízkárosultaknak

Sem a pozsonyi magyar nagykövetségen, sem a budapesti kormányhivatalban nem tudnak a magyar állam által a felvidéki árvízkárosultaknak ígért 50 millió forint sorsáról.

Az Új Szó napilap emlékeztet arra, hogy Heizer Antal nagykövet a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) egyik kampányrendezvényén bejelentette: a magyar állam 50 millió forinttal segíti a szlovákiai rászorulókat. Az összeget az MKP oszthatja szét, de az azóta sem érkezett meg. Csáky Pál a június 12-i választások előtt két nappal a következőképpen nyilatkozott az Új Szónak. "Holnap találkozom Orbán Viktor miniszterelnök úrral, a pénz fizikailag valószínűleg csak pénteken jön át a számlánkra. Az érintettekhez a héten már nem tudjuk eljuttatni, de a jövő hét elején igen. Utána nyilvánosságra hozzuk, hogy ki mennyit kap ebből, önkormányzatok, vagy fizikai személyek."

Az újság pénteken a Magyar Köztársaság pozsonyi nagykövetségén is érdeklődött. Ágh András sajtóügyekért felelős tanácsos tájékoztatása szerint az 50 millió forint folyósítása nem a nagykövetségen keresztül zajlik. Budapesten a Kormányzati Kommunikációs Államtitkárság munkatársai sem tudnak az MKP rendezvényén megígért segélyről. "Az üggyel kapcsolatban nincs hivatalos információnk, mi az Új Szó cikkéből értesültünk erről" - írta válaszában az államtitkárság egyik munkatársa, majd ismét csak a pozsonyi nagykövetséghez és a Külügyminisztériumhoz irányította a lapot. A Külügyminisztérium sajtóosztálya szerint az ügy nem az ő hatáskörükbe tartozik.

Az MKP-ban várják a pénzt. "Ez egy szóbeli ígéret volt, papíron nincs lefektetve. Megsürgetjük az átutalást" - mondta nyilatkozatában Berényi József, az MKP ideiglenes elnökségének tagja. Magyarországon jóval nagyobb károkat okozott az árvíz, mint Szlovákiában. Pénteken Szepsi önkormányzata ötezer eurós segítséget szavazott meg testvérvárosának, Edelénynek, ahol szörnyű pusztítást végzett a víz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.