Ötvenmilliárd két kenyérért

Mit sem zavartatva magát a Zimbabwét sújtó gazdasági csődtől és az országban dühöngő kolerajárványtól Robert Mugabe elnök Malajziába utazott, hogy állami pénzen pihenjen. Országában ötvenmilliárdot adnak két kenyérért.

A johannesburgi Saturday Star című lap szombati beszámolója szerint a 84 éves Robert Mugabe a héten utazott családja után Malajziába. Neje és négy gyermeke már karácsony óta a délkelet-ázsiai országban tartózkodik. Az egy hónapig tartó családi üdülésre Grace Mugabe 92 ezer amerikai dollárt vett magához a hararei központi bankban.

A zimbabwei államfő malajziai kivizsgálását háziorvosa készítette elő. A doktor abban is közreműködött - írja a johannesburgi újság -, hogy Mugabe vagyonát az európai szankciók elől Malajziába és Szingapúrba menekítsék.

Az elnök olyan időpontban távozott külföldre, amikor Fekete-Afrika egykori mintaországát történetének legsúlyosabb politikai és gazdasági válsága sújtja. A vágtázó ütemű infláció a jegybankot arra késztette, hogy 50 milliárd zimbabwei  dollár címletű pénzjegyet hozzon forgalomba. Az új bankóért azonban mindössze két kenyeret lehet vásárolni.

Az ellenzék és a kormánypárt hónapok óta nem képes megállapodni a hatalom megosztásáról, miközben Zimbabwe nagy részében kolerajárvány tombol, amelynek már csaknem kétezer ember esett áldozatul.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.