Ötven halott egy oroszországi Boeing balesetében

A 737-es landolás közben felrobbant a kazanyi repülőtéren. Túlélőkről nem tudnak, halottak között van a Tatár Köztársaság elnökének a friss házas fia.

Vasárnap balesetet szenvedett egy Boeing 737-es repülőgép Kazanyban, a Tatár Köztársaság fővárosának a repülőterén. A Tatarstan Airlines légitársaság utasszállítója Moszkvából, a Domogyedovóról indult és helyi idő szerint este fél nyolckor már harmadjára próbált meg landolni, amikor a földet éréskor felrobbant – jelentette be a rendkívüli helyzetek minisztériuma, az orosz szövetségi légügyi hivatal, a Roszaviacija pedig ötven áldozatról, negyvennégy utas és a hatfős kíséret haláláról tett bejelentést. Túlélőkről senki nem tud, a Reuters szerint a gépen utazott és halott Rusztam Minnihanov tatár elnök egyik fia, a 23 éves Irek és Alekszander Antonov tábornok, a köztársaság Biztonsági Szolgálatának a vezetője is.

Irek Minnihanov nemrég, mindössze három napja nősült meg. Egy francia lányt vett feleségül; hogy halott, azt a Reuters jelentése után Jurij Kalmatinov, a Tatár Köztársaság miniszterelnök-helyettese is megerősítette.

Arról, hogy a baleset oka mi lehetett, egyelőre csak találgatások láttak napvilágot. Az Interfax hírügynökség forrásai szerint a pilóták hibáztak, amikor fordulniuk kellett, de elképzelhető, hogy technikai hiba vezetett a katasztrófához. A gép veszített magasságából és orrával a leszállópályának csapódott. Az ITAR-TASSZ hírügynökség a helyszínről jelentette, hogy a 737-es kigyulladt a balsikerű landolás után. A lángokat egy órán át oltották.

Dmitrij Peszkov szóvivő szerint az ügyben Vlagyimir Putyin elnök rendeletére összeül egy kormányzati vizsgálóbizottság, és bűnügyi eljárás is indul. Ezt a vizsgálatot Orosz Nyomozati Hatóság (SZKR) vezetője, Alekszandr Basztrikin irányítja, aki nemsokára a helyszínre utazik. A repülőteret lezárták. A mentést személyesen Vlagyimir Pucskov miniszter, a rendkívüli helyzetek tárcájának az első embere vezeti

A Roszaviacija szerint az időjárási körülmények nem voltak kritikusak a légiközlekedés szempontjából. Kazanyt az évszaknak megfelelően köd ülte meg, időnként szemerkélt az eső, a hőmérséklet plusz három fok volt.

A lezuhant Boeing 737-es, az U363-os számú járat 23 éves volt, a Tatarstan Airlines 2008-ban vásárolta. Előtte öt különböző repülési cég, közöttük az ugandai nemzeti légitársaság tulajdonában volt.

Kazany a Tatár Köztársaság fővárosa, Moszkvától 820 kilométerre keletre fekszik, több mint 1,1 millió lakosával a hetedik legnagyobb város Oroszországban. Júliusban ott rendezték meg az Universiadét, az egyetemisták és főiskolások nemzetközi sportversenyét.

Oroszországban többnyire a pilóták nyakába varrják a hasonló baleseteket. Így történt ez tavalyelőtt is, amikor Jaroszlavlban zuhant le egy gép, 44 embert ölve meg – köztük egy teljes hokicsapattal –, két másik, 10, illetve 47 halálos áldozattal járó szerencsétlenség után pedig az derült ki, hogy a pilóták részegen repültek.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.