Több tucat halott egy bagdadi robbantásban

Több mint hatvan ember vesztette életét kedden Bagdadban egy öngyilkos merénylő által elkövetett robbantásban.

A merénylet kedd reggel az iraki hadsereg 11. hadosztályának parancsnokságánál történt, amely előtt több száz katonának jelentkező férfi várakozott. Sokan már hajnal előtt a helyszínre érkeztek, hogy minél előbb be tudják adni jelentkezésüket a hadsereghez. Szemtanúk elmondása szerint a robbantást elkövető férfi egy - a jelentkezőktől személyigazolványokat begyűjtő - tisztviselő közelében megállt, majd működésbe hozta a testére erősített robbanóeszközt. A terrorakció helyszínén jelen lévők közül néhányan azt állították, hogy egy kocsiba rejtett pokolgép is felrobbant, ami tovább növelte a halálos áldozatok és sérültek számát. Nevük elhallgatását kérő kórházi tisztviselők összesen 61 halottról és 125 sérültről számoltak be az incidens kapcsán.

Hírügynökségi jelentések szerint a merénylet helyszínét, az iraki főváros középső részén található egyik teret vér és emberi maradványok borítják. A helyszínt, ahol megjelentek a hozzátartozóik után kutatók, az iraki hadsereg lezárta, fölötte amerikai helikopterek járőröznek. Irakban a katonai és rendőrségi toborzóirodák elleni támadások gyakoriak, ennek ellenére a bagdadi parancsnokságot nem védte biztonsági szolgálat.

- Nehéz volt ellenőrizni a területet, egyrészt mert nyitott, másrészt pedig mert rengeteg újonc volt jelen - magyarázta Kászim al-Muszavi vezérőrnagy, az iraki hadsereg szóvivője, hozzátéve, hogy más helyszín nem is állt rendelkezésükre az újoncok fogadására. A katonai szóvivő az al-Kaidát tette felelőssé a történtekért.

Az eset, amely az elmúlt hónapok egyik legvéresebb támadása volt Bagdadban, további aggályokat vet fel azzal kapcsolatban, hogy az iraki hadsereg a jövőben képes lesz-e ellátni az eddig az amerikai erők által biztosított nemzetvédelmi feladatokat.

Több száz sebesültet és  ötven halottat hagyott maga után az öngyilkos merénylő.
A wounded army recruit is transferred to a hospital after a bomb attack occurred in Baghdad August 17, 2010. At least 39 recruits and soldiers were killed and 57 wounded on Tuesday when a suicide bomber blew himself up among them outside an army recruitment centre in the capital, authorities said. REUTERS/Mohammed Ameen (IRAQ - Tags: MILITARY HEALTH CONFLICT)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.