Otthagynák az EU-t a brit konzervatívok

A kormányzó brit Konzervatív Párt tagjainak többsége szerint Nagy-Britanniának ki kellene lépnie az Európai Unióból.

A ConservativeHome nevű független, de a Konzervatív Párthoz közel álló internetes politikai fórum és bloghonlap által elvégzett felmérés szerint a párttagok 54 százaléka azt tartaná ideális megoldásnak, ha Nagy-Britannia feladná EU-tagságát, és szabadkereskedelmi megállapodást kötne az unióval.

A tagság körében elvégzett közvélemény-kutatás - amely egyébként a legnagyobb liberális brit napilap, a The Independent megbízásából készült - azt is kimutatta, hogy a Konzervatív Párt tagjainak 5 százaléka minden kapcsolatot megszakítana az EU-val, vagyis azt szeretné, ha Nagy-Britannia kilépne, és ezután semmiféle szerződést nem kötne az unióval.

Tíz százalék azt tartaná helyesnek, ha fennmaradna a jelenlegi kapcsolatrendszer az EU-val, de London nem alkalmazna olyan uniós jogszabályokat, amelyek nem szolgálják a brit érdekeket.

A válaszadók 2 százaléka szeretne szorosabb integrációt az unióval, de úgy, hogy Nagy-Britannia megtartja a fontot nemzeti fizetőeszközként, és mindössze 1 százalék pártolná a brit eurócsatlakozást.

A tory párttagság körében elsöprő sikert aratott, hogy David Cameron miniszterelnök a december 8-9-ei brüsszeli EU-csúcson vétóval akadályozta meg a pénzügyi fegyelem szigorítását célzó új szabályozási egyezménytervezet uniós szintű elfogadását. A kormányfő e döntését a Konzervatív Párt tagjainak 92 százaléka támogatja az 1566 párttag megkérdezésével elvégzett felmérés eredményei szerint, és csupán a válaszolók 5 százaléka ellenzi.

Nagy-Britannia a brit EU-tagság történetében először emelt vétót egy uniós egyezménytervezet ellen. Cameron a csúcsértekezlet után tartott parlamenti beszámolójában egyértelművé tette, hogy elsősorban a londoni City érdekeit látta veszélyeztetve a tervezett EU-szerződéstől, mondván: London a világ első számú pénzügyi szolgáltatási központja, és a brit kormány mindössze annak biztosítását kérte, hogy "egyenes legyen a pálya" a szabályozást illetően az európai pénzügyi szolgáltatási szektor egészében.

A Liberális Demokratákkal koalícióban kormányzó brit Konzervatív Párt egyébként határozottan elveti a brit EU-tagság feladásának gondolatát, és Cameron jó ideje komoly politikai csatákat vív saját pártjának EU-ellenes jobbszárnyával, amelynek tagjai folyamatosan népszavazás kiírását követelik Nagy-Britannia és az unió kapcsolatainak jövőjéről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.