Otthagyja a parlamentet Putyin állítólagos szeretője

Lemondott mandátumáról az orosz parlament élsportolókból lett képviselőinek egyike. Alina Kabajeva, aki Athén olimpiai bajnokaként és kétszeres összetett világbajnokként az 1990-es évek végén és a 2000-es évek elején a ritmikus sportgimnasztika királynője volt, más munkahelyre távozik.
Hogy pontosan hova, azt nem tudni, de a hírek szerint sportügyekkel akar foglalkozni. Legalább is ezt mondta az állami duma ügyrendi bizottságának helyettes elnöke, miután a testület máris jóváhagyta Kabajeva hétfőn benyújtott kérelmét.
Vlagyimir Putyin és Alina Kabajeva
Vlagyimir Putyin és Alina Kabajeva
ITAR-TASS/KREMLIN / Reuters

A most 31 éves volt olimpiai bajnok már 2001-ben tagja lett az orosz kormánypárt, az Egységes Oroszország (JeR) vezető szervének, a felső tanácsnak, 2005-ben pedig az elnök mellett működő társadalmi kamarába választották be.

Igaz, onnan két év elteltével távoznia kellett, a Kommerszant moszkvai napilap beszámolója szerint azért, mert nemcsak nem dolgozott, hanem még az ülésekre sem járt el. Ekkor azonban még feljebb ívelt a politikai karrierje: a JeR listáján bekerült a parlamentbe, 2011-ben pedig újra képviselővé választották. Az ITAR-TASZSZ összesítése szerint parlamenti tagságának hét éve alatt öt törvényjavaslatnak volt a társszerzője, és három alkalommal szólalt fel a plenáris ülésen.

Nem véletlen hát, hogy nem annyira politikai aktivitása miatt került a sajtó figyelmének középpontjában, hanem inkább azért, mert elterjedt róla az a hivatalosan többször és határozottan tagadott híresztelés, amely szerint intim szálak fűzik Vlagyimir Putyin államfőhöz.

Először 2008-ban írta a nem sokkal később bezárt Moszkovszkij Korreszpongyent című lap, hogy Putyin feleségül akarja venni az exsportolót, aztán az a pletyka is elterjedt, hogy Kabajevának gyermeke – sőt kettő is – született az elnöktől.

A liaison hírét azonban maga Putyin is tagadta, Kabajeva pedig egy tavaly nyáron megjelent interjúban azt közölte, hogy egyáltalán nincsen gyermeke. A pletyka azonban ennek ellenére új életre kelt, miután tavaly júniusban az orosz államfő bejelentette, hogy elválnak a feleségével. Akkor az orosz elnöki szóvivő hangoztatta „teljes meggyőződéssel", hogy főnökének életében nincs másik nő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.