Cseh roma menekültek miatt Kanada visszaállítja a vízumkényszert

Kanada július 7-től ismét felújítja a vízumkényszert a cseh állampolgárokkal szemben – adta hírül csaknem valamennyi prágai napilap és internetes portál.

Értesüléseik szerint Ottawa azért kényszerül erre a lépésre, mert ugrásszerűen megnőtt a tengerentúli országban menekült státusért folyamodó csehországi romák száma.

Tavaly 853 személy kérvényének csaknem kilencven százalékát kedvezően bírálták el. Idén április végéig már 1077 cseh állampolgár utazott hasonló szándékkal Kanadába.

Többek között Anna Poláková, a prágai közszolgálati rádió (Cro) roma adásának főszerkesztője is, aki a személyét és családját ért rasszista indítékú inzultációkkal, továbbá a cseh társadalom radikalizálódásával indokolta a döntését, akár csak a legtöbb kivándorló.

Érdeklődésünkre Kanada prágai nagykövetségén annyit közöltek, hogy újsághíreket nem kommentálnak. A prágai külügyminisztériumban viszont megerősítették, hogy Jason Kenneyvel, a bevándorlási ügyeket és a multikulturalizmust felügyelő kanadai miniszterrel személyesen tárgyaltak erről a kérdésről. - Várjuk a kanadai kormány bejelentését, ezért egyelőre csak annyit mondhatok, hogy semmi jóra sem számíthatunk – nyilatkozta prágai köztévében (CT) Stefan Füle, az európai ügyek minisztere.

1997-ben Kanada a cseh állampolgárokkal szemben hasonló ok miatt vezette be a vízumkényszert, amelyet másfél éve törölt el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.