Ötször annyi parlamenti képviselő bukott le, és növelni kellene a tempót

A román igazságügyi miniszter ismét a korrupcióellenes ügyészséget (DNA) jelenleg is irányító Laura Codruta Kövesit javasolja az intézmény élére. Raluca Pruna ezt a DNA tavalyi mérlegének csütörtöki bemutatása alkalmával mondta. A tárcavezető az ügyészség „kitartó teljesítményével” indokolta döntését.
Az alkotmány szerint az ügyészségi vezetőket az államfő nevezi ki az igazságügyi miniszter javaslatára, Klaus Iohannis elnök pedig már korábban jelezte, hogy „erőteljesen körvonalazódik” Kövesi mandátumának a megújítása.

A folyamatnak a legfelső bírói tanács (CSM) is része, de véleményezése konzultatív. A csütörtöki mérlegbemutatón egyébként a CSM képviselője volt az egyetlen, aki valamennyire kritikus hangot ütött meg a DNA tevékenységével kapcsolatban. Mircea Aron elnök kitért arra, hogy a sajtóba kiszivárgó információk révén az ügyészség „biztosítja a tévéműsorok és az írott sajtó számára a napi szenzációadagot”.

Az intézmény 2015-ös tevékenységi beszámolóját ismertetve a DNA-t vezető főügyész közölte: tavaly ötször több kormánytag és törvényhozó ellen emeltek vádat, mint két évvel korábban, egy volt miniszterelnököt (Victor Ponta), öt egykori minisztert, tizenhat képviselőt és öt szenátort állítottak bíróság elé. A vádlottak között volt továbbá a megyei tanácsok vezetőinek egyharmada, valamint számos polgármester – összesen száz önkormányzati vezető. Az ügyek 92,27 százalékában született végleges elmarasztaló ítélet. Mindez 97 ügyész munkája.

Kövesi hangsúlyozta, hogy az esetek mintegy 60 százalékában kevesebb mint egy év telik el a nyomozás megkezdése és a vádemelés között, de tovább kellene növelni a tempót, figyelembe véve, hogy 7100 ügy vár megoldásra, a kétszerese a korrupcióellenes ügyészek egyévi munkaadagjának. A főügyész azt is hangsúlyozta, hogy a DNA által elért vagyonelkobzások összege – 431 millió euró – nagyjából megegyezik a 2016-2018-ra érvényes uniós finanszírozású autópálya-építési program önrészével.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.