Ötszáz tüntető miatt lemondtak a milliárdos uránprojektről

Nem építi meg tervezett uránfeldolgozó üzemét a Kínai Nemzeti Nukleáris Vállalat (CNNC) a dél-kínai Guangdong tartomány Heshan városában, engedve az ellene tüntető csaknem félezer ember tiltakozásának.

Az egy ipari park 30 hektárjára tervezett, 37 milliárd jüan beruházási értékű nukleáris fűtőanyag-feldolgozó kapacitása 2020-ra elvileg elérte volna az ezer tonnát. A város és a CNNC márciusban kötött szerződése szerint a létesítmény kiválasztott helyszíne körülbelül 100 kilométerre esett volna Hongkongtól, illetve Makaótól.

A helyiek nem fogadták lelkesedéssel az elképzelést, és ennek hangot is adtak azután, hogy a hónap elején napvilágra került a projekt kockázatait értékelő jelentés. A hatóságok tíz napot adtak a dokumentummal kapcsolatos lakossági véleménynyilvánításra. Az először pénteken felvonuló tüntetők egyértelmű biztonsági kételyeiknek adtak hangot, „Gyereket akarunk, nem atomot” – hirdette az egyik transzparens. A helyi kormányzat előtt demonstráló tömegnek terelőkorlátok, rohamsisakos katonák, rendőrök állták útját.

A helyszíni jelentések szerint a polgármester-helyettes szombati bejelentését a lakosság véleményének tiszteletben tartásáról az emberek nem fogadták egyöntetű megnyugvással, mert attól tartanak, hogy csak hitegetik őket. Ha másért nem, azért,mert hatalmas projektről van szó: az uránfeldolgozó létesítmény Kína fűtőanyag-igényének a felét fedezte volna. A szombati tüntetés a több mint százfős kivezényelt biztonsági ember rábeszélésére elmaradt, a tömeg feloszlott.

Kína nukleáris fűtőanyag-feldolgozó üzemeinek többsége a nyugati országrészben található, miközben az atomerőművek javarésze a keleti, fejlett partvidék régióiban működnek. A szóban forgó ipari park létrehozását a szállítási költségek indokolták, az üzemeltetés hatékonyságát kívánták növelni vele - közölte a Hszinhua hírügynökséggel az eseményekre reagálva egy iparági szakértő. Cse Hszüe-feng szerint mivel Hosan térségében viszonylag több atomerőmű van, indokolt volt a beruházást erre a vidékre tervezni. Ráadásul a geológiai körülmények ezen a részen megfeleltek ehhez, a feldolgozás folyamata minimális sugárzással jár, s nem veszélyezteti a környezetet.

Kínában most dolgozzák ki a nukleáris energiatermelés új, átfogó rendszerét. A központi kormánynak az energiagazdálkodásról tavaly októberben kiadott fehér könyve szerint az országban 15 atomerőmű működik összesen 12,54 gigawatt kapacitással, továbbá - a világon egyedülálló mértékben - 30 van épülőfélben. Elkészültükkel 32,81 gigawattal fog nőni az erőművek összteljesítménye.

Kínában becslések szerint évente 30-50 ezer tüntetést tartanak, amelyek többségüket inkább a környezetszennyezés, semmint a földkisajátítások, illetve az alacsonynak tartott kárpótlási összegek miatt. A Tsinghua Egyetem korábban közölt kutatása szerint ugyanakkor 2000 és 2010 között a kisebb zavargások száma megduplázódott, és már eléri az évi 180 ezret.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.