Fegyverszünetet kötött Izrael és a palesztinok

Az ötórás fegyverszünetet megsértették, most egy hosszabb ideig tartót próbálnak meg bevezetni a Gázai övezetben.

Egy széleskörű, hosszabb ideig tartó tűzszüneti egyezményt írt alá Izrael és Gáza - jelentették izraeli hatóságok. A fegyverszünet pénteken, helyi idő szerint reggel 6 órakor lép érvénybe. Izraeli források szerint korábban palesztinok az ideiglenes tűzszünet ellenére három aknát lőtt ki Izraelre.

Az ideiglenes fegyvereszünetet csütörtökön helyi idő szerint reggel 10 óra és délután 3 óra között léptették érvénybe, az izraeli hadsereg azt ígérte, hogy ez idő alatt nem fog lőni, hogy a Gázai övezet lakosai, hogy feltölthessék készleteiket.

A Hamasz szóvivője, Sami Abu Zukri később kijelentette, hogy az iszlamista csoport sem lő majd ez idő alatt. Egy izraeli katonai elöljáró szerint a tűzszünetet az ENSZ és más nemzetközi szervezetek kérésére jelentették be.

Izrael katonai nyilatkozatban figyelmeztetett, hogy „határozottan és egyértelműen" fog válaszolni a Hamasz támadásokra a tűzszünet alatt.

Az izraeli hadsereg ezután csütörtök hajnalban közölte, hogy egy palesztin behatolást kellett meghiúsítania a Gázai övezet határánál. A katonai rádió állítása szerint a határtól kétszázötven méterre, egy földbe ásott alagúton tizenhárom-tizenöt Hamasz fegyveres hatolt be Izrael területére, de a hadsereg érzékelői jelezték őket, majd a légierő támadást intézett ellenük.

A behatolók egy részét lelőtték, néhányan viszont az alagúton visszamenekültek a palesztin övezetbe. A hadsereg felrobbantotta a földbe ásott átkelőhelyet.

A palesztinok a határ déli része mellett fekvő, mintegy negyvenöt családnak otthont adó Szufa kibuc mellett bukkantak fel, s a település lakói a biztonságiak felszólítására otthonaikba zárkózva várták ki az események végét, majd a terület átfésülését.

Hivatalos adatok szerint az izraeli támadásokban 220 palesztin halt meg, míg a Hamasz rakétáknak öt izraeli esett áldozatul. Már csak lehetőségeikből adódóan is, de különbség van az izraeli haderő és a Hamasz stratégiája között. Míg utóbbi szinte vaktában indít rakétákat, hátha eltalál velük valakit (bár a Vaskupola igen jó elfogási pontossággal semlegesíti ezeket), a „sebészeti" célkijelöléssel operáló Izraelnek ügyelnie kell a palesztin polgári lakosság megkímélésére a rendkívül sűrűn lakott Gázai övezetet támadva.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.