Ötmillió ember is elmehet a beiktatásra

Soha nem látott tömeggel számolnak az amerikai fővárosban Barack Obama januári eskütételén. A jegyeket ki sem nyomtatták még, de már üzérkednek velük.

Három-ötmillió vendéget fogadhat a január 20-i beiktatás alkalmával az amerikai főváros a polgármester szerint. Az első színesbőrű elnök, a minden téren változást hirdető Barack Obama eskütételére élőben kíváncsiak keveslik, hogy a tévében kövessék figyelemmel a vele járó parádét: a történelem szemtanúi akarnak lenni.

A szűkebben értett Washingtonban, ahol alig 600 ezren élnek, ugyanakkor csak 95 ezer szállodai szoba áll rendelkezésre. A környező megyékben már faházakat, fapados nyaralókat bérelnek - aranyárban. Sokan ismerősöknél húzzák meg magukat vagy ezt szeretnék; a főváros környékén élőket hirtelen felfedezik egykori osztálytársaik a Facebook közösségi portálon. A munkavállalókat felbátorítja, hogy a beiktatás keddje előtti hétfő Martin Luther King napjaként munkaszünet, így négynapos hétvégével számolhatnak.
 
A rendkívüli turistaáradat alatt - Washington amúgy évente fogad 15 millió látogatót - a rendet ötezer katona és négyezer további biztonsági ember vigyázza majd. Mindjárt az első gond: az eskütételt "jól" csak az a 240 ezer fő látja majd, akinek jegye is lesz, mégpedig a Capitolium előtti területre. A jegyeket egy kongresszusi bizottság teríti, mégpedig a képviselőkön és a szenátorokon keresztül elvileg ingyen. De üzérkednek velük, egyes tikettekért 40 ezer dollárt is kínálnak az interneten - holott január második hete előtt nem is férhetőek hozzá.

- Bármely honlap vagy árus ügynök hirdeti is, hogy vannak jegyei a beiktatásra, egyszerűen nem mond igazat - így Howard Gantman, a bizottság illetékese. Dianne Feinstein kaliforniai szenátor jogszabályt szorgalmaz az üzérkedés visszaszorítására, és ugyancsak ő a várható nagy hidegre hivatkozva mindenkit óvatosságra int, hogy egyáltalán Washingtonba igyekezzen. Valóban: sokszor a fagypont alatt ment a hőmérséklet e napon a statisztikák szerint. Ronald Reagan második beiktatásán olyan hideg volt és annyira fújt a szél, hogy zárt helyre, a Fehér Ház északi bejáratához vitték az eseményt, a szokásos parádé pedig elmaradt. Franklin D. Roosevelt eskütételén kétszer is szakadt az eső.
 
Reagan óta gyakorlat, hogy a beiktatásra a Capitoliumnak nem a keleti, hanem a nyugati oldalán kerül sor - így, mint ezúttal is, a National Mall hatalmas téglalapja veheti fel a tömeget. A Bostoni Egyetem egy kutatója kiszámolta: hárommillióan férnek itt el. A legtöbb látogatót, 1,2 millió főt eddig 1965-ben, Lyndon B. Johnson beiktatásakor jegyezték. A város mindenképpen szeretné elkerülni az 1976-os káoszt, amikor az Egyesült Államok kétszázadik születésnapját ünnepelték július 4-én. Az embereket arra biztatták, használják a tömegközlekedést, az azonban nem bírta a nyomást.
 
Az elnökváltást az amerikai alkotmány huszadik kiegészítése helyezi a megválasztás követő január 20-án pontban délre. Arról nem rendelkezik, mi történik, ha ez bármilyen okból meghiúsul. Az új elnök rendszerint beszédet is tart: általában, de nem minden esetben a beiktatás napján. Ez azok esetében teljesen elmaradt, akik elődjük halála miatt költözhettek a Fehér Házba. Semmi sem írja elő, pusztán szokás, hogy a leendő elnök a Bibliára esküdjék, esetleg azon belül egy passzusra külön. De John Adams például egy jogi kézikönyvre tett fogadalmat, és Franklin Pierce is mellőzte a Szentírást.

 (Washington)

Washingtonban a beiktatási ünnepségre készülnek
Washingtonban a beiktatási ünnepségre készülnek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.