Ötmillió dollár az eltűnt Boeing nyomravezetőjének

Az áldozatok létrehoztak egy alapot, amelybe ötmillió dollárt gyűjtenének, amelyet az kapna, aki tud valamit a Malaysian Airlines március 8-án eltűnt járatáról. Az első nyomravezetőt már ki is rúgták.

Ötmillió dollárt ajánlanak bárkinek, aki hajlandó hitelt érdemlő információkkal előállni a Malaysian Airlines március 8-án eltűnt repülőgépének a sorsáról – írja a BBC arra a közleményre hivatkozva, amelyet az áldozatok hozzátartozói hoztak nyilvánosságra vasárnap. Az alapot, amelybe ezt az összeget gyűjtik, egy Ethan Hunt nevű ausztrál férfi hozta létre, Bár Huntnak semmi köze ahhoz a 239 emberhez, aki az MH370 jelzésű járattal együtt kámforrá vált, az elmondása szerint azért döntött az alap mellett, mert „valaki valahol tudja", mi történt a maláj légitársaság Kuala Lumpurból Pekingbe tartó járatával, és talán azt is, hogy hol van. A Reward MH370 névre keresztelt alap ötletével az ausztrál férfi először az áldozatok hozzátartozóit kereste meg, és ők először ugyan testületileg nemet mondtak, később akadtak néhányan, akik beadták a derekukat és jelentkeztek Huntnál, hogy támogatják az elképzelését.

Az alapról szóló bejelentést három hónappal azutánra időzítették, hogy az MH370 jelzésű járatnak március 8. hajnalán nyoma veszett a Dél-kínai-tenger felett, másfél órával azután, hogy Kuala Lumpurból felszállt Peking felé. A maláj kormány egy héttel később állt a nyilvánosság elé azzal, hogy a repülőgépet minden valószínűség szerint eltérítették, erre utal legalábbis, hogy a Boeing 777-es és a földi irányítás közötti kommunikációs csatornákat valaki lekapcsolta a pilótafülkében. A repülőgép ezután vett egy éles nyugati kanyart. Még nyolc óra repülésre elég üzemanyag volt rajta. Hajtóműve az utolsó jeleket március 8-án reggel adta le a nyugat-ausztráliai Perthtől 2000-3000 kilométerre nyugatra, az Indiai-óceán felett. A hatalmas erőkkel elindított nemzetközi kutatóakció nem vezetett eredményre, pedig a fekete dobozt lokátorokkal, a repülőgép roncsait mélytengeri robottal is keresték. Ez a robot, a Bluefin-21 május 29-én fejezte be a munkáját. A nemzetközi kutatóakciót vezető Ausztrália ígérete szerint a Boeinget addig keresik, amíg meg nem találják.

Információkkal előállni az MH370 sorsáról egyébként kockázatos vállalkozás, a munkáltatója legalábbis vasárnap kirúgta azt az új-zélandi férfit, aki azt állítja, hogy március 8-án látta, hogy a Boeing kigyullad a levegőben, nem messze a vietnami partoktól. Mike McKay a Songa Offshore nevű cég munkatársa volt. Öt nappal a szerződése lejárta előtt bocsátották el. Március 8-án egy olajfúró tornyon dolgozott a Thai-öbölben, amikor az állítása szerint megpillantott egy lángcsóvát, amely az repülőgépé lehetett. Az új-zélandi férfi először a vietnami hatóságokat, majd országa nagykövetséget értesítette a dologról. A Songa Offshore aligha tetszett, hogy miután ezt a világsajtó megtudta és megírta, az érdeklődők napokra megbénították a cég telefonos és más kommunikációs vonalait.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.