Ötmillió euró szalonnáciknak

A The Telegraph londoni konzervatív napilap szerint van rá esély, hogy a június elején esedékes EP-választásokon a szélsőjobboldali pártok elég mandátumot szereznek ahhoz, hogy a radikális Brit Nemzeti Párt vezetésével önálló frakciót alakítsanak az Európai Parlamentben. Ha sikerül, évi egymillió eurós támogatáshoz juthatnak.

A Európai Parlamenti frakció felállításához legalább 25, hét különböző országban megválasztott képviselőre van szükség. Az elmúlt években az idegenellenes nézeteiről elhíresült radikális Brit Nemzeti Párt vezetése mindent megtett annak érdekében, hogy az EU tagállamaiban megerősödjenek a frakció létrehozásában szóba jövő szélsőséges pártok.

Simon Darby, a párt alelnöke áprilisban részt vett a román romák kitoloncolását követelő milánói neonácik tűntetésén. Nick Griffin pártelnök pedig tavaly októberben mondott beszédet a Magyar Gárda és a Jobbik rendezvényén.

A Brit Nemzeti Pártnak kapóra jöhet a parlamenti pártok mindegyikét érintő képviselői költségtérítésekkel kapcsolatos botrány nyomán kirobbant általános elégedetlenség. Az EP-választásokat sikerrel vehetik a román, a bolgár, a magyar, az olasz, a szlovák szélsőségesek is, akiket a romaellenes retorika köt össze - írja a The Telegraph. A lap emlékeztet rá, hogy a Le Pen vezette Francia Nemzeti Front jelenleg négy mandátummal rendelkezik az Európai Parlamentben.

A frakció ötmillió euró támogatásra lenne jogosult az elkövetkező öt évben, amelyből minden bizonnyal számos, a szélsőséges eszméket népszerűsítő kampányt folytathatnának a radikálisok, és így könnyen hosszú időre az európai politika meghatározó elemévé válhatnának – figyelmeztet a konzervatív napilap.

Teljes cikk: globusz.net

Griffin the leader of the far-right BNP speaks to the media as he leaves a police station in northern England after being arrested.  Nick Griffin (C) the leader of the far-right British National Party (BNP) is surrounded by supporters as he speaks to
Griffin the leader of the far-right BNP speaks to the media as he leaves a police station in northern England after being arrested. Nick Griffin (C) the leader of the far-right British National Party (BNP) is surrounded by supporters as he speaks to
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.