Ötmilliárd cellainformációt gyűjt naponta az NSA

A Washington Post cikke szerint a megfigyelési botrány középpontjában álló amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) naponta ötmilliárd adatot szerez meg mobiltelefonok tartózkodási helyéről és a használatuk időpontjáról.

A lap az NSA volt informatikusa, Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumokra és amerikai hírszerzési forrásokra hivatkozva közli, hogy az NSA ezzel a módszerrel  követi nyomon a célszemélyek mozgását és térképezi fel a közöttük kialakult kapcsolatrendszert. A jelenleg Moszkvában élő Snowden erről szóló dossziéja mellett a Washington Postnak amerikai hivatalos személyek is azt mondták, hogy az adatbázisokban több százmillió telefon hollétéről és használatuk időpontjáról tárolnak információkat. Ezekkel az információkkal az NSA ügynöökei rendkívül komplex kapcsolati térképeket tud készíteni

A méretét és a magánélet védelmére gyakorolt potenciális hatását tekintve valószínűleg ez a mobiltelefonokat lokalizáló program a legjelentősebb azok közül az NSA- programok közül, amelyeket a Snowden-dossziék nyomán június óta lelepleztek.

„A tartózkodási helyre vonatkozó adatok egyik legfontosabb jellegzetessége – ezért is számítanak annyira kényes információnak –, hogy a fizika törvényei miatt egyszerűen képtelenség titokban tartani őket. Az egyetlen módja annak, hogy az ember ne fedje fel a tartózkodási helyét az, ha teljesen lekapcsolódik a modern kommunikációs rendszerekről, és egy barlangba költözik” – mutatott rá Christopher Soghoian, az Amerikai Polgári Szabadságjogok Szövetségének (ACLU) főmunkatársa a helyzet nehézségére.

Az NSA elemzői a világon bárhol megtalálják a mobiltelefonokat és visszamenőleg is nyomon tudják követni a mozgásukat, ráadásul a készülékek még használaton kívüli állapotban is jelzik a hollétüket a hívások és a szöveges üzenetek fogadása érdekében. 

A Washington Postnak nyilatkozó kormányhivatalnokok szerint az adatgyűjtő programok törvény betűje szerint működnek és kizárólag külföldi célpontok megfigyelésére lettek kifejlesztve. Bár az NSA állítólag nem foglalkozik amerikaiak megfigyelésével, a külföldön követett mobiltelefonok között nyilván olyanok is vannak, amelyeket amerikai állampolgárok használnak. Ezekről a mobiltelefonokról az NSA csak „mellékesen” gyűjt adatokat – a jogi zsargonban ez azt jelenti, hogy nem célszemélyekről van szó, de előre lehet látni, hogy a róluk szóló információk is az adatbázisokban landolnak.

Edward Snowden. Bár amerikaiakat az NSAa nem figyel meg, „mellékesen” az ő mozgásukról is tárolnak információkat az adatbázisok
U.S. National Security Agency whistleblower Edward Snowden, an analyst with a U.S. defence contractor, is pictured during an interview with the Guardian in his hotel room in Hong Kong June 9, 2013. The 29-year-old contractor at the NSA revealed top secret U.S. surveillance programmes to alert the public of what is being done in their name, the Guardian newspaper reported on Sunday. Snowden, a former CIA technical assistant who was working at the super-secret NSA as an employee of defence contractor Booz Allen Hamilton, is ensconced in a hotel in Hong Kong after leaving the United States with secret documents. REUTERS/Ewen MacAskill/The Guardian/Handout (CHINA - Tags: POLITICS MEDIA) ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS PICTURE IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. NO SALES. NO ARCHIVES. THIS PICTURE IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. MANDATORY CREDIT
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.