Ötezer szavazaton múlott

Angela Merkel kancellár kereszténydemokratái minimális előnnyel nyertek a Schleswig-Holstein tartományban tartott helyi törvényhozási választásokon.

A CDU 30,8 százalékot szerzett meg a legészakibb német tartományban, ahol kétmillió 243 ezer választópolgár él. A szociáldemokrata párt (SPD) csupán 4800 szavazattal maradt le a konzervatívok mögött, 30,4 százalékot szerzett meg. A 69 tagú tartományi gyűlésben (Landtag) mindkét párt 22 fős frakciót alakíthat.

A Zöldek 13,2 százalékkal a harmadik helyen végeztek, frakciójuk 10 tagú lesz. Az ökopárt történetében a legjobb schleswig-holsteini tartományi választási eredményét érte el. A negyedik helyen holtversenyben, 8,2 százalékos eredménnyel, 6-6 képviselői hellyel a liberális FDP és a Német Kalózpárt áll. Az FDP-nek több mint egy éve először sikerült tartományi választáson az ötszázalékos bejutási küszöb fölé tornáznia magát, a német politikában újoncnak számító kalózok pedig Berlin és a Saar-vidék után sorban a harmadik helyi törvényhozási választáson vették sikerrel az akadályt. A választási részvételi arány 60 százalékos volt, ami a legalacsonyabb a schleswig-holsteini választások történetében.

A kieli Landtagba bejutott még a helyi dán és fríz kisebbséget képviselő SSW, amely 4,6 százalékot - 3 képviselői helyet - szerzett. A szervezetre egy dán-német megállapodás alapján nem vonatkozik az 5 százalékos szavazathatár, a megoldás célja a nemzeti kisebbségek törvényhozási képviseletének biztosítása. A szavazatok 2,2 százalékát megszerző Baloldalra viszont érvényes a megkötés, a reformkommunista párt így egy ciklus után kiesett a tartományi gyűlésből.

A tartományt 2009 óta a CDU-FDP koalíció kormányozta. A helyi alkotmánybíróság egy 2010-ben hozott ítéletében alkotmányellenesnek mondta ki a választási törvény egyes paragrafusait, és elrendelte, hogy legkésőbb 2012 szeptemberéig új választást kell tartani. Vasárnap este a Jost de Jager vezette CDU és az Torsten Albig vezette SPD egyaránt bejelentette kormányalakítási szándékát. A szociáldemokraták a Zöldekkel és az SSW-vel kívánnak koalíciót kötni, a CDU tárgyalást kezdeményez valamennyi párttal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.