Ötezer eurós bírság Ján Slotának

Az illetékes bíróság első fokon ötezer eurós pénzbírságra ítélte ittas vezetésért Ján Slotát, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) volt elnökét, akit tizenhat hónapig eltiltottak a járművezetéstől is.

Az illetékes bíróság első fokon ötezer eurós pénzbírságra ítélte ittas vezetésért Ján Slotát, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) volt elnökét, akit tizenhat hónapig eltiltottak a járművezetéstől is. A verdikt nem jogerős, mert az ügyész súlyosbításért, a védőügyvéd pedig enyhítésért fellebezett. 

A magyar- és romaellenes, alpári megnyilvánulásairól elhíresült politikust júniusban a Zsolna megyei Csacán igazoltatták a rendőrök. Alig tudott kiszállni a luxusautójából. Többszöri felszólításukra sem volt hajlandó megfújni az alkoholszondát, s a vérvizsgálatot is elutasította. Ezért előállították őt, az odahívott ügyvédje előtt jegyzőkönyvet vettek fel a történtekről, majd pedig nem sokkal éjfél előtt érkezett érte a felesége, aki hazavitte. Az odasereglett újságíróknak a politikus azt kiabálta: „Remélem, nem öltem meg háromszázezer cigányt! Félreértés vagy provokáció történt, hiszen láthatják, hogy nem vagyok részeg! - ismételgette, miközben szemtanúk szerint még akkor is erős alkoholszagot árasztott maga körül.

A szlovák sajtó élesen bírálta a rendőrséget, mert nem gyorsított eljárásban, hanem hosszas huzavona után állították őt bíróság elé. – Ha egyszerű polgárral történt volna ugyanez, akkor nem ússza meg ilyen viszonylag enyhe ítélettel. Alighanem egy évi börtönbe került volna, ugyanis a hatályos jogszabály szerint aki elutasítja az alkoholszondát és a vérvizsgálatot, az ugyanolyan megítélés alá esik, mintha bebizonyosodott volna, hogy erősen ittas állapotban vezetett. S akkor rács mögött a helye – mutatott rá több pozsonyi napilap.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.