Öt évig lopták az adatokat az EU-tól

Csak Belgiumban – amely az EU mellett a NATO központjának is helyet ad – 15 támadást regisztráltak az EUObserver jelentése szerint.

Ismeretlen hackerek loptak el éveken át többek között az Európai Unió és a NATO által titkosított adatokat - közölte a Kaspersky Lab, az online biztonsággal foglalkozó orosz cég.

A Vörös Október névre keresztelt akciónak követségek, kormányzatok és katonai intézmények estek áldozatul Ausztriában, Belgiumban, Bulgáriában, Csehországban, Cipruson, Finnországban, Franciaországban, Görögországban, Németországban, Írországban, Lettországban, Litvániában, Olaszországban, Portugáliában, Spanyolországban és Szlovákiában. Belgiumban - amely az EU és a NATO központjának is helyet ad - 15 támadást regisztráltak az EUObserver jelentése szerint.

A hackerek titkosított, internetes keresésre vonatkozó adatokat, címlistákat, iPhone, Nokia és Windows telefonok híváslistáit és SMS-eket gyűjtöttek. A Kaspersky Lab elemzői szerint az adatszerzést lehetővé tevő programokat orosz, illetve kínai anyanyelvűek írták. Arra nem találtak bizonyítékot, hogy egy vagy több nemzetállam állna az akció mögött, de olyan adatokról van szó, amit államok is fel tudnak használni, és az ilyeneknek jó ára van a feketepiacon is. A cég a nyomozást októberben kezdte egy „partner” figyelmeztetése nyomán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.