Öt évet kért Berlusconira az ügyész

Öt évnyi börtönbüntetést kért a milánói ügyész a volt olasz miniszterelnökre, Silvio Berlusconira annak vesztegetési ügyei miatt. Az egykori kormányfőnek adócsalásért, bizalmas információk szivárogtatásáért és kiskorúakkal folytatott szexuális viszonyai miatt is felelnie kell.

Öt év börtönbüntetés kiszabását kérte Silvio Berlusconi volt olasz kormányfőre Fabio De Pasquale milánói ügyész szerdán a Mills-ügyként elhíresült perben. Az ügyész szerint Berlusconi védelme ugyanazokat a hamis vagy meghamísított dokumentumokra hivatkozik, amelyekkel már 2006-ban is előálltak. Hiába telt el azóta hat év és született három ítélet. A vád szerint 600 ezer dollárt kapott David Mills brit ügyvéd még 1999-ben, hogy hazudjon a bíróság előtt Berlusconi üzleti érdekeltségeiről. Mills cserében olyan költséges és komplikált banki átutalásokkal állt elő, amelyek megnehezítették az igazság kiderítését – írja a Corriere della Sera az ügyész állításaira hivatkozva.

Pá-pá Berlusconi!
Italian Prime Minister Silvio Berlusconi waves as he arrives to deliver a speech during a two-day event in the city of Rome in this February 23, 2011 file photo. Berlusconi has said he may not stand for re-election in 2013 but could play a behind-the-scenes role as a kind of father figure to the centre right. In remarks to a group of foreign journalists in Rome, the 74-year-old premier said he would see out his current term but might not run again when it expires. He also said he would not seek to stand as president of the republic. REUTERS/Remo Casilli/Files (ITALY - Tags: POLITICS PROFILE)

Ám még ha a bíróság bűnösnek is találná a volt miniszterelnök Berlusconit, nem valószínű, hogy börtönbe kellene mennie, ugyanis néhány hónapon belül az 1997-ből datálódó korrupciós, majd a megvesztegetési ügy is elévül. Fabio De Pasquale milánói ügyész számítása szerint idén május és július között évül el a megvesztegetés. Millst - aki az egykori brit kabinet-miniszter, Tessa Jowell férje - már négy és fél év börtönre ítélték kenőpénz elfogadásáért. Mills decemberben azt állította a bíróság előtt, hogy hazudott a brit adóhatóságnak, amikor a 600 ezer dollár kifizetőjeként Berlusconi egyik munkatársát nevezte meg. Mint állította, szégyelli magát, amiért belekeverte az ügybe a volt olasz kormányfőt, akinek semmi köze hozzá.

Silvio Berlusconi, aki az olasz adósság-válság miatt novemberben kényszerült idő előtt lemondani a kormányfői tisztéről, egyébként három további perben is érintett, így adócsalási ügyben, illetve fiatalkorúval pénzért vásárolt szexuális kapcsolat miatt. A 75 éves Berlusconi visszautasítja az összes vádat, mondván azokat a baloldali beállítottságú milánói ügyészek, bírák kreálták ellene. Berlusconi védőügyvédei szerint – ellentétben De Pasquale ügyész álláspontjával – a Mills-ügybeli vádak például már el is évültek, így a mostani három fős bíróság jogtalan. Elfogultságra való hivatkozással kérték az ügy átadását más bíróságnak. Mint a Reuters értesült, várhatóan február 18-án egy külön bíróság fog dönteni Berlusconi védőinek kéréséről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.