Öt európai repteret szemeltek ki a terroristák

Legalább öt jelentős európai repülőteret fenyeget terrortámadás, a Pakisztánban kiképzett terrorcsoportok pedig már Európában vannak - állítja az ABC amerikai tévétársaság egy rendvédelmi forrásra hivatkozva.

Az iszlamista támadók a forrás szerint feltehetően a termináloknak a biztonsági zónán kívüli területein, így a várótermekre terveznek lecsapni. Az ABC értesülései szerint a terroristák már kiválasztották célpontjaikat, eltervezték az akciókat és megkapták a jóváhagyást Pakisztánból. Egyes hírek szerint Oszama bin Laden is rábólintott a támadásokra.

Megállítja a terroristákat? - Reptéri biztonsági őr egy

A  hétfőn az ABC televízión keresztül közreadott figyelmeztetés egybecseng azzal a korábbi vélekedéssel, miszerint a terroristák a 2008-as, mumbai támadások mintájára "puha" célpontok, azaz turisták által tömegesen látogatott helyek ellen akarnak támadást indítani. Mumbaiban a támadásnak 173 halálos áldozata és több mint 300 sebesültje volt.

Az amerikai hatóságok attól tartanak, hogy Európában az 1985-ös római és bécsi terrortámadáshoz hasonló merényletek történhetnek. Három és fél évtizeddel ezelőtt palesztin terroristák Bécsben és Rómában kézigránátokat dobtak és tüzet nyitottak a várakozó utasokra. A támadásban 19 ember - köztük egy csecsemő - életét vesztette és 140-en megsebesültek. A merénylet következtében rokkant meg Szegedi Molnár Géza előadóművész.

A Fox News csatorna két hírszerzési forrásra hivatkozva egyebek között a párizsi Eiffel-tornyot és a berlini Brandenburgi kapu közelében található Hotel Adlon luxusszállodát nevezte meg a potenciális célpontok között. A listán ott szerepel még a párizsi Notre Dame, a berlini Központi pályaudvar és az Alexanderplatz tévétornya is. A Fox egyik informátora szerint megerősítették a brit királyi család védelmét is. A CNN korábban arról számolt be, hogy Németországban Ramstein és Kaiserslautern környékén a hétvégén kijárási tilalmat hirdettek az amerikai hadsereg és légierő ott  állomásoztatott tagjai számára és ideiglenesen megtiltották számukra a támaszponton kívüli egyenruha-viselést. A ramsteini támaszpont őrzésében bevezették a második legszigorúbb, úgynevezett "Charlie" fokozatot.

Ugyancsak a CNN jelentette, hogy Hamburgból iszlám országokból származó uniós állampolgárok egy csoportja utazott Pakisztán törzsi területeire, hogy ott Európa elleni terrortámadást készítsen elő. A nap folyamán arról is beszámolt az amerikai média, hogy egy amerikai rakétacsapás nyolc német állampolgárral végzett Pakisztánban. A híradásokból egyelőre nem derült ki, hogy a halottak közül volt-e valaki, aki az említett hamburgi csoporthoz tartozott.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium és az FBI vasárnap úgy tájékoztatta az amerikai települések rendvédelmi szerveit, hogy az Egyesült Államok területén a rendelkezésre álló információk szerint jelenleg nem fenyeget terrortámadás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.