Öt bérgyilkos az elnöki székig

Grúzia szakadár tartományában, Abháziában új államfőt választottak a három hónapja elhunyt Szergej Bagaps helyére. Alekszander Ankvab nagy túlélő.

A szakadár grúz tartomány eddigi alelnökét, Alekszander Akvabot választották meg új államfőnek Abházia első elnökválasztásán - derült ki szombaton a választási baizottság által közölt előzetes eredményekből. Eszerint megméretésen győztes Ankvab a szavazatok 55 százalékának megszerzésével Szergej Samba miniszterelnököt és az ellenzék vezérét, Raul Kadzsimbát utasította maga mögé a nem túl éles versenyben: két riválisa 21, illetve 20 százalékonyi voksot tudhat magáénak. Az elnökválasztást három hónappal azután rendezték meg, hogy az előző elnök, Szergej Bagaps rákban elhunyt egy moszkvai klinikán.

Az elnökválasztás nagy veteránok küzdelme volt: a  a kilencvenes évek elején mind a három politikus aktívan részt vett a Grúzia elleni függetlenségi harcban, amely több ezer halálos áldozatot követelt, és tízezreket tett földönfutóvá. Maga az 59 éves Ankvab a kommunizmus alatt kezdte pályafutását, majd később rendőrfőnök lett. Öt gyilkossági kísérletet élt túl; ezeket mind a helyi bűnözői körökkel való nézeteltérésekel magyarázta.

Győzelmi beszédében a politikus az Oroszországgal fenntartott kapcsolatok jelentőségét hangsúlyozta, hiszen a Kreml máig a világpolitika egyedüli olyan mérvadó szereplője, amelyik a Tbiliszi teljes politikai-katonai vereségével zárult grúz-orosz háború után 2008 augusztusában elismerte a szakadár köztársaság függetlenségét Grúziától. Az elismerési folyamat igen nyögvenyelősen halad: az ENSZ-tagállamok közül három év alatt csak Nicaragua, Venezuela, és két valószínűtlen diplomáciai partner, Nauru és Vanuatu vette fel a hivatalos kapcsolatokat a Fekete-tenger és a Kaukázus közé ékelődő nyolcezer négyzetkilométernyi országgal, amelynek területén jelenleg is ötezer orosz katona állomásozik. Abháziát egyébként a fenti országokon kívül csak a másik szakadár köztársaság, Dél-Oszétia, illetve Transznisztria ismeri el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.