Öt ukrán katonát ítélnének el Oroszországban

Orosz nyomozók bejelentették, hogy öt ukrán katonát tartóztattak le a kelet-ukrajnai harcokban elkövetett háborús bűnök miatt.

Az orosz Vizsgáló Bizottság (SK) azután vette őrizetbe az öt katonát, hogy kikérdezte a 72.-ik dandár négyszáz katonáját, akik vasárnap (egyes jelentések szerint hétfőn) szeparatisták elöl menekülve kényszerültek átlépni az orosz határt. A dandár vezetőjét, Ivan Vojtyenkot és négy beosztottját, Vitalij Dujnyakot, Olekszander Polikavot és Dimitro Ustylkot tiltott eszközök és módszerek használata miatt vették őrizetbe – állítja az orosz vizsgáló bizottság (SK). Azzal vádolják őket, hogy július 19 és augusztus 3 között nehézfegyverekkel bombáztak le két várost Luganszk megyében, otthonokat rombolva le és megölve legalább tíz civilt. A jelentésben a BBC szerint az áll, hogy a fogvatartottak a nacionalizmustól megrészegülve követték el a politikai támadásokat. Még tisztázatlan, hogyan tudja Oroszország bíróság elé vinni majd a tisztek ügyét, akik a vádakat tagadják.

Az ukrán dandárt az oroszországi Gukovo közelében tartották fogva, miután elvették tőlük fegyvereiket. Közülük sokakat orosz kíséret mellett visszavittek Ukrajnába.

Múlt hónapban azzal vádolták meg orosz ügyészek egy elfogott ukrán katonai pilótát, hogy bűnrészes két orosz újságíró halálában.

A hét elején az ukrán kormányerők 18 halálos áldozatot, csütörtökön pedig 15-öt és 79 sebesültet tudhattak magukénak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.