Öt jemeni foglyot szállítottak el Guantánamóból

A Pentagon öt jemeni állampolgárt szállított külföldre szerdán a guantánamói börtönből. A rabok közül négy Ománba, egy pedig Észtországban ment.
Az öt fogoly legkevesebb tizenkét évet töltött a Guantánamói-öbölben található börtönben. Pakisztánban fogták el őket azzal a gyanúval, hogy az al-Kaida terrorhálózat harcosai voltak.

Elengedésükkel 122-re fogyatkozott a börtönben fogva tartottak száma, 64 foglyot szállítottak el. Ötvennégy fogoly vár még arra, hogy más ország gondoskodjon róla, közülük 47-en jemeniek. A Reuters szerint a többi fogoly túl veszélyes a kiadatáshoz. 

Barack Obama amerikai elnök ígéretet tett a nemzetközi bírálatokat kiváltó létesítmény felszámolására, de ezt eddig nem tudta teljesíteni, részben az Egyesült Államok kongresszusa miatt, mely republikánus többségű. A kongresszus döntése értelmében az egykori gyanúsítottak továbbra sem utazhatnak az Egyesült Államokba, és korlátozott azoknak az országoknak a köre is, ahová átszállíthatják őket.

A minap néhány republikánus szenátor arra tett javaslatot, hogy a Pentagon hirdessen moratóriumot a guantánamói foglyok szabadon engedésére, mert szerintük túl nagy veszélyt képviselnek az Egyesült Államokra és szövetségeseire – írja a Híradó.

John McCain egyenesen azt hangoztatta, hogy az eddig elengedett foglyok 30 százaléka újra csatlakozott az Egyesült Államok ellen harcoló szélsőségesekhez. Paul Lewis, a börtön felszámolásával megbízott minisztériumi illetékes azonban azt mondja, hogy nagy részük csöndben éldegél a befogadó országban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.