Öt év börtön az ellenzék vezérének

Szodómiáért öt év börtönre ítélte a malajziai bíróság Anwar Ibrahim ellenzéki vezetőt. A bíróság már tavaly döntött az ügyben, azonban Anwar fellebbezése miatt most azt meg kellett erősítenie.
Az ítélethozatal előtt a politikus azt mondta, „nincs semmilyen okuk arra, hogy akár csak fontolóra vegyék, hogy börtönbe dugnak" - írja a BBC.

A volt miniszterelnök-helyettest 2008-ban vádolták meg szodómiával, a bírósági eljárás jórészt egy 26 éves férfi állításán alapult, aki azt mondta, hogy a népszerű politikus homoszexuális viszonyt létesített vele. A muzulmán többségű Malajziában bűncselekménynek minősül és akár húszévi szabadságvesztéssel is sújtható az azonos neműek testi kapcsolata. A malajziai felső bíróság 2012-ben felmentette Anwart a homoszexualitás vádja alól, a kormány azonban fellebbezett az ítélet ellen.

A fellebbviteli bíróság tavaly márciusban hibásnak minősítette a korábbi bírósági döntést, és öt évi börtönbüntetésre ítélte az ellenzéki vezetőt. Ekkor Anwar Ibrahim fellebbezett az ítélet ellen a legfelsőbb bírósághoz, amely most megerősítette azt. Ez ellen már nincs jogorvoslati lehetőség, és az elítéltnek azonnal börtönbe kell vonulnia. Az elítélt - mint mindig - most is hangoztatta, hogy ártatlan.

Elemzők szerint Anwar ellenzéki mozgalma jelenti a legnagyobb fenyegetést az utóbbi években meggyengült, Najib Razak miniszterelnök vezette kormányra. Jogvédők szerint a persorozat egyszerűen arról szólt, hogy eltávolítsák Anwar Ibrahimot a politikából, a cél érdekében a kormány készen állt bármire.

„Ártatlan vagyok. Most egy politikai döntés miatt ítélnek börtönre. Értem a rendszert. Voltam börtönben... de akkor ez az az ár, amit meg kell fizetnem" – mondta, utalva arra a hatéves büntetésére, amit 1998-ban szabtak ki rá, mikor szexbotrányba keveredett. Kiszabadulása után, 2004-ben megsemmisítették a fajtalankodás miatt rá kirótt büntetést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.