Öt Chávez-hívőt lőtt le a rendőrség

Nicolás Maduro venezuelai elnök alapos vizsgálatot rendelt el a keddi, több órán át tartó rendőrségi razzia ügyében, amelynek során öt személyt lőttek le, köztük az úgynevezett colectivók, a Hugo Chávez elnöksége idején alakult lakókörzeti közösségek egyik ismert vezetőjét, Jose Odreman volt rendőrtisztet.
Ezek a colectivók a társadalom mozgósítására, szociális munka szervezésére jöttek létre, ám amolyan ütközőcsoportok szerepét is betöltötték az ellenzéki demonstrációkkal szemben, lőfegyvert és motorkerékpárokat kaptak akcióikhoz.

A történtek nagy visszhangot váltottak ki Caracasban, ugyanis az automatafegyverekkel felszerelkezett bűnügyi rohamosztag tagjai a főváros egyik központi részén vették körül a Manfredi magasépületet, ahol két ilyen colectivo központja is berendezkedett, így az Escudo de la Revolución (A forradalom pajzsa) és a Chávez halálának napjára emlékeztető Március 5-e közösség, amelynek a vezetője volt Jose Odreman.

A rendőrök az első behatoláskor egy férfit lőttek le. A kavarodásban Odreman az épülethez kiérkező riportereknek gyors interjút adott. „Elég. Próbáltunk békésen megállapodni, de a rendőrök hajthatatlanok. Éljen Chávez" – kiabálta. Majd Miguel Rodríguez Torres belügyminisztert tette felelőssé, ha megölnék. Egy óra múlva halott volt, amikor az épületből újra lövöldözések voltak hallhatók, állítólag a bennlévők átmenetileg fogságba ejtettek volna három rendőrtisztet.

A különleges bűnüldözési egység (Cicpc) parancsnoka szerint az öt személyt egy gyilkosságokra szakosodott banda tagjaiként azonosították. A parancsnok ugyanakkor cáfolta azokat az első médiatalálgatásokat, hogy Odremannak és társainak köze lenne a hatalmon lévő Egyesült Szocialista Párt képviselőjének, Roberto Serrának és barátnőjének múlt heti meggyilkolásához. Nicolás Maduro elnök akkor Alvaro Uribe volt kolumbiai elnököt és az Egyesült Államokban szervezkedő erőket nevezte meg felelősnek a gyilkosság megrendeléséért. Odreman, mint az egyik fontos colectivo vezetője többször is mutatkozott fotókon Serrával együtt. Ő és a most lelőtt további négy személy közül néhányan a kormány volt funkcionáriusai mellett biztonsági őrként is tevékenykedtek – emlékeztet az El Nacional napilap.

A Manfredi magasépület lakói, így a lelőtt öt férfi hozzátartozói, valamint több fedélnélküli, azaz illegális házfoglalók szerdán a caracasi főügyészség elé vonultak. Értetlenkedtek, hogy miért végeztek ki gyakorlatilag öt, a Chávez-rendszerhez hű személyt. Az ellenzéki média első kommentárjai szerint Maduro elnökhöz közel álló körök akarhatták elhallgattatni Odermant és társait, akik tudtak bizonyos erőszakos visszaélésekről az ellenzékiekkel szemben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.