Osztrák választások: esély az újabb nagykoalícióra

Egyre gyengül a szocdemek és a néppártiak együttes támogatottsága 1945 óta, de még ők a legerősebbek. Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) 26,5 százalékon, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) 23,7 százalékon állt a vasárnapi választásokat követő első eredmények szerint.

Az ellenzék legnagyobb ereje a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), amely majdnem négy százalékot erősített az öt évvel ezelőtti eredményén, és elérte a 22 százalékot. A zöldek is javítottak a 11,5 százalékukkal, de nem érték el a kitűzött célt, a 15 százalékot. Bekerült a parlamentbe Frank Stronach milliárdos vállalkozó egy éve alapított pártja, a Stronach Csapata (5,9 százalék) és meglepetésre a szintén új liberális párt, a NEOS (4,6 százalék) is.

A jelentések megjegyzik, hogy a két koalíciós párt a legrosszabb eredményt érte el a II. világháború óta. A 80-as években még ők ketten adták a parlamenti képviselők 90 százalékát. A hivatalos végeredmény később várható.

Werner Faymann  osztrák kancellár híveivel az első vasárnapi részeredmények után
Austrian Chancellor and leader of the Social Democratic Party (SPOe) Werner Faymann addresses supporters after first projections in the Austrian general election in Vienna September 29, 2013. REUTERS/Petr Josek (AUSTRIA - Tags: ELECTIONS POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.