Osztrák koalíciós megállapodás

Az osztrák kormánypártok új koalíciós megállapodása a gazdaság köré épül, miután a nemzetközi pénzügyi válság ott is sürgős cselekvésre kényszeríti az új kormányt. A dokumentumot azonban bírálói szerint összecsapták.

A koalíciós megállapodás színe-java a gazdaságélénkítő program, mondta Werner Faymann, a jövő héten hivatalba lépő új kormány szociáldemokrata kancellárja. A pénzügyi válság ugyanis haladéktalan cselekvésre kényszeríti az új koalíciót.

A gazdaságélénkítő program fontos része, hogy a 2010-re tervezett adóreformot már januártól bevezetik. Az adóterheket – a személyi jövedelemadó és a vállalatokat terhelő bérköltséget –  összesen 2,2 milliárd euróval csökkentik. További 500 millió eurót a családok megsegítésére fordítanak, és 1,9 milliárd euró szolgálja a közvetlen gazdaságélénkítést, például előrehozott állami beruházások megvalósítását, a kutatásfejlesztést, regionális foglalkoztatási programokat.

A több mint 200 oldalas dokumentumot egyébként bírálói szerint összecsapták; sok megfogalmazás visszaköszön az előző, nem túl sikeres kormány cselekvési programjából. Ugyanakkor érezhető egyfajta hangsúlyeltolódás: a gazdaságon kívül a családok, a bevándorlás és az oktatás is nagyobb szerephez jut.

A koalíciós partnerek közötti legnagyobb nézeteltérést az Európai Unió jövendő szerződéseinek népszavazásra bocsátása váltotta ki. Faymann és elődje, Alfred Gusenbauer a Kronen Zeitung hasábjain ígérte meg, hogy minden jövendő szerződést népszavazásra bocsátanak majd; emiatt Ursula Plassnik külügyminiszter lemondott posztjáról. A koalíciós megállapodás kompromisszumot tartalmaz: nem zárja ki az ilyen referendumot, viszont a partnerek egyetértéséhez köti. Ausztria általánosságban törekedni fog a szerződések európai színtű megszavaztatására - olvasható.

Otthon a két párt köteles új választások kiírását kérni, ha egyikük a másik ellenében ilyen értelmű  parlamenti indítványt tesz. Michael Spindelegger újonnan kinevezett külügyminiszternek nincs kifogása a megfogalmazás ellen. Nem kíván változtatni Ausztria kül- és Európa-politikáján, s elsőrendű feladatának tekinti az osztrákok EU-ellenességének megváltoztatását – jelentette ki.

A migráció kérdése nemcsak a maga külön fejezetében, hanem a munkaerőpiacnál is téma. Az új osztrák kormány bevezeti a piros-fehér-piros kártyát (az amerikai zöldkártya mintájára), s ezzel megszünteti az eddigi kvótarendszert. Pontozásos rendszer dönti majd el, mely szakmák képviselőire van éppen szükség. Új tábort létesítenek az országba érkezők első regisztrálására, Ausztria déli részén. Bár a pontos helyszínt még meg sem nevezték, Karintia máris tiltakozott.

Az egészségügyi reform – amelyhez Faymann mihamarabb hozzálátna – az eladósodott egészségbiztosítási pénztárak megmentését irányozza elő, és takarékosabb működésre szorítaná őket. A felsőoktatás továbbra is tandíjmentes az aktív és eredményes hallgatóknak. Emelik az orvostanhallgatók és néhány más szakra jelentkezők számát, de marad a kvóta és a felvételi vizsga.

(BÉCS)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.