Osztrák–szlovák felzúdulás a molesztálások miatt

Zéró toleranciát hirdetett a salzburgi molesztálókkal szemben az osztrák belügyminiszter. Az ügyben Fico is megszólalt, azt mondta: „Nem akarjuk, hogy Szlovákiában is olyasmi történjen, mint Németországban.”

Az osztrák rendőrség minden esetet kivizsgál majd és zéró toleranciával fog eljárni - közölte csütörtökön az osztrák belügyminiszter arra reagálva, miszerint szilveszterkor Salzburgban is több nőt ért a kölni esetekhez hasonló támadás. Johanna Mikl-Leitner közleményében leszögezte: a nők nyilvános helyen való mozgásszabadságát semennyire nem szabad korlátozni.

Salzburg rendőrsége csütörtökön számolt be több, a városban történt molesztálási esetről. Így például egy fiatal osztrák nő feljelentése szerint szilveszter éjszaka két férfi fogdosta a salzburgi Residenzplatz téren, a támadók nyolc-tíz, külföldi származású férfiból álló csoport tagjai voltak. A rendőrség őrizetbe vett egy 24 éves afgán férfit, aki aznap a hajnali órákban egy salzburgi bárban szexuálisan zaklatott egy 28 éves salzburgi nőt.

Az illetékes hatóságok jelenleg azt vizsgálják, hogy szervezett támadások történtek-e, és lehet-e kapcsolatot találni az egyes elkövetők vagy elkövető csoportok között.

Az osztrák közszolgálati média (ORF) internetes kiadása a salzburgi ügyészségre hivatkozva azt közölte, hogy nem nagy számú esetről van szó, és ezek nem hasonlíthatók össze a Kölnben történtekkel.

A bécsi rendőrség korábban azt közölte, hogy a városban nem történt a kölni esetekhez hasonló támadás. A hatóság legutóbbi bejelentése szerint azonban csütörtökön feljelentés érkezett szilveszter éjszakáján elkövetett köztéri lopás és szexuális zaklatás miatt. A bejelentés szerint egy utcai szilveszteri rendezvényen Bécs Leopoldstadt városrészében ismeretlen férfiak tánc közben több nőt fogdostak, kettőjük pénztárcáját ellopták, a harmadik táskájában pedig kárt tettek. A rendőrség közlése szerint az elkövetők az áldozatok figyelmét elterelve követték el a bűncselekményeket.

Szlovákiának védekeznie kell a fenyegetésekkel szemben, a kockázatok csökkentéséhez egyetlen út vezet: meg kell akadályozni az egységes muszlim közösség létrejöttét Szlovákiában - jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfő csütörtökön, a Kölnben és más német városokban szilveszter éjszakáján nőket ért támadásokra reagálva Pozsonyban.

"Nem akarjuk, hogy Szlovákiában is olyasmi történjen, mint Németországban, nem akarjuk, hogy valaki nyilvános helyen molesztálja asszonyainkat" - szögezte le Robert Fico. A szlovák kormányfő elmondta: a német városokban történtek után kormánya politikájában két alapvető változtatást tervez. Egyik az, hogy mostantól a migránsválság kezelésére Pozsony által szánt anyagi segítséget kizárólag a schengeni határok védelmére kívánják fordítani. "Adunk pénzt, de nem akarjuk, hogy az élelmiszeralapokba érkezzen, hanem azt, hogy a Schengen védelmét ellátó, biztonsági struktúrákra fordítsák" - fejtette ki Fico.

A másik változtatás a szlovák miniszterelnök szerint az, hogy Pozsony a jövőben már nem csak a bevándorlók újraelosztását célzó ideiglenes és tartós kvótákat utasítja majd el, hanem minden olyan döntéstől - köztük az önkéntes alapú befogadástól - is elzárkózik, amely egységes muszlim közösség létrejöttéhez vezetne Szlovákiában. "Ez az egyedüli út, a (biztonsági) kockázatok kiküszöbölésére" - szögezte le.

A szlovák kormányfő megismételte azon korábban már ismertetett nézetét is, miszerint világos összefüggést lát a migránsok a kontinensre való beáramlása és tavaly őszi párizsi terrormerényletek, valamint a szilveszterkor Németországban elkövetett cselekmények között is.

Fico több ellenzéki politikust, Andrej Kiska szlovák államfőt és egyes médiákat példaként felhozva kijelentette: bízik benne, hogy ha a párizsi merényletek nem is, de a németországi történések már felnyitják azok szemét, akik szándékosan a valósnál kisebbnek próbálják feltüntetni a biztonsági kockázatokat.

A Kölnben és más németországi városokban szilveszterkor történtekre és a szlovák kormányfő szavaira közleményben reagált a Szlovákiai Iszlám Alapítvány nevű szervezet. Egyebek mellett rámutat: aggodalommal töltik el a németországi történések. A szervezet ugyanakkor elutasítja, hogy az iszlámot vagy a szlovákiai muszlim közösséget bárki is közvetett vagy közvetlen összefüggésbe hozza a terrorizmussal vagy a szexuális erőszakkal. "Félő, hogy a jelenlegi össztársadalmi hangulat veszélybe sodorhatja családjainkat, főként a nőket és a gyerekeket" - olvasható a közleményben.

Szlovákiában a muszlim közösség a többségi lakossághoz viszonyított számaránya a nyugat-európai országokéhoz képest, de a régió országaihoz mérve is rendkívül alacsony, számuk az öt és fél milliós lakosságú országban 3-4 ezret tesz ki, jelentős részük a volt Jugoszláviából és utódállamaiból származik. A szlovák kormányfő, az "egységes" muszlim közösség létrejöttének megakadályozását szorgalmazó kijelentésével vélhetően egy nagyobb létszámú, identitását megőrző és gyakorlati, akár politikai érdekérvényesítést is folytató közösség lehetséges létrejöttére utalt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.