Oszamának Obama sem tetszik

Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorhálózat vezetője szerdán azzal vádolta meg Barack Obama amerikai elnököt, hogy éppen olyan ellenséges a muzulmánokkal szemben, mint hivatali elődje, egyúttal e politika "következményeivel" fenyegette meg az amerikaiakat.

Bin Laden az al-Dzsazíra arab hírtelevízió által sugárzott hangfelvételen fejtette ki nézeteit. A felvételt nem sokkal azután tették közzé, hogy Obama megérkezett első szaúd-arábiai látogatására, és egy nappal az előtt, hogy az amerikai elnök Egyiptomban nagy várakozással övezett, békéltető hangneműnek várt beszédet intéz az iszlám világhoz. Kedden bin Laden helyettese, Ajmán az-Zavahiri videoüzenetben arra intette a muzulmánokat, hogy ne dőljenek be Obama "sima modorának" - az al-Kaida-propaganda a jelek szerint az elnöki beszéd elébe kívánt vágni.

A szaúdi születésű bin Laden a felvételen többek között arról beszélt, hogy Obama a muzulmán világban elhintette az Egyesült Államokkal szembeni gyűlölet és bosszúvágy magvát azzal, hogy - bin Laden szerint - utasította Pakisztánt, csapjon le a Szvat-völgybeli tálibokra és gátolja az iszlám jog ottani érvényesülését. A pakisztáni hadsereg öt hete nagyszabású offenzívát folytat az ország északnyugati részén fekvő völgyben és környékén. A hadsereg azt állítja, hogy több mint 1300 iszlamista harcost ölt meg. Az ENSZ szerint 2,5 millió polgári személy menekült el a harcok sújtotta térségből.

Bin Laden szerint Obama Pakisztán-politikája ellenséges érzületet keltett a muzulmánok között. A terroristavezér felszólította az amerikaiakat: készüljenek fel arra, hogy a következő években, évtizedekben továbbra is learatják majd annak gyümölcsét, amit a Fehér Ház urai elhintettek.

Obama Szaúd-Arábiában

A bejelentés azt követően hangzott el, hogy Obama szerdán megérkezett első szaúd-arábiai látogatására, ahonnan kisebb körútra indul az arab országokba. Az amerikai elnök csütörtökön Egyiptomban nagy várakozással övezett beszédet intéz a muzulmán világhoz.

Az amerikai elnök Rijádban találkozik Abdallah szaúdi uralkodóval, akivel a Nyugaton aggodalmakat kiváltó iráni atomprogramról és az olajárak ingadozásáról is tárgyal. Az éjszakát a király sivatagi lótenyésztő telepén tölti, majd továbbutazik Egyiptomba, és Kairóban beszédet mond az Egyesült Államok és a muzulmán világ kapcsolatainak javításáról. Elnöki minőségben ez lesz az első útja az arab világban.

Elindulása előtt egy interjúban jelezte, hogy a békefolyamat előmozdítása nem lesz könnyű folyamat, de megoldható. Ehhez mindkét félnek adnia kell valamit, Izraelnek fel kell hagynia a telepek bővítésével, a palesztinoknak pedig erősíteniük kell a biztonságot, és véget kell vetniük a lázításnak. A telepépítés befagyasztása az Izrael által teljesítendő kötelezettségek része - jelentette ki.

Abdallah király a 2002-es arab béketerv egyik kezdeményezője, aki Izrael elismerését helyezte kilátásba az 1967-ben elfoglalt arab területek visszaadásáért cserébe.

A muzulmán világban sokan haragszanak az Egyesült Államokra Irak, Guantánamo és Izrael határozott támogatása miatt, de szintén sokan reménykednek abban, hogy egy muzulmán ember fia, aki gyerekkora egy részét Indonéziában tölt

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.