Oszama bin Laden: végképp eltörölni

Az al-Kaida vezérének három évvel ezelőtti likvidálásáról minden dokumentumot megsemmisítettek. Még a CIA sem láthatta őket.

Tizenegy nappal azután, hogy a pakisztáni Abbottabádban megölték Oszama bin Ladent, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezérét, William McRaven tengernagy, az amerikai különleges műveleti erők parancsnokságának a vezetője e-mailben utasított arra, hogy a likvidálásról készült összes fényképfelvételt és más dokumentumot megsemmisítsék – írja az AP. Az információáramlás szabadságát garantáló törvényre, a FOIA-ra hivatkozva az amerikai hírügynökség már a gyilkosság másnapján, 2011. május 3-án bizonyítékokat kért Bin Laden haláláról, de soha nem kapta meg őket.

McRaven parancsa jogi szempontból nincs egészen rendben, az amerikai kormányzatot ugyanis törvény kötelezi minden olyan dokumentum megőrzésére, amelyet a FOIA alapján kérnek ki. Ez azokra a kérésekre is vonatkozik, amelyeket végül nem teljesítenek. Az AP egyébként minden kormányzati e-mailt is kikért a speciális műveleti parancsnokságról, amely kormányzati címekről érkezett vagy kormányzati tisztségviselőknek küldtek el, de a parancsnokság ezeket sem bocsátotta a hírügynökség rendelkezésére.

McRaven e-mailjét szintén a FOIA-ra hivatkozva a Judicial Watch nevű szervezet kérte ki most. A frappánsan csak „gentlemen” megszólítással indító elektronikus levélben McRaven külön kitér a Bin Laden holttestéről készített fényképfelvételekre, amelyeket szerinte akkor már át kellett volna adni a CIA-nek, de ha ez nem történt meg, azonnal semmisítsék meg őket anélkül, hogy a CIA-ügynökök akár egy pillantást is vethetnének rájuk. Hogy a Bin Laden meggyilkolásáról készített dokumentumok hol vannak, azt a Judicial Watchnak átadott dokumentumban sötét téglalap fedi el.

Az ügy pikantériája, hogy a három évvel ezelőtti nyilatkozatok tanúsága szerint a CIA a maga részéről úgy tudta, hogy a Bin Laden likvidálásáért indított akciót Leon Panetta, a titkosszolgálat akkori igazgatója, későbbi védelmi miniszter irányítja, és mivel CIA-dokumentumokról van szó, a sorsukról is ő mondja ki a végső szót. Tom Fitton, a Judicial Watch igazgatója szerint viszont McRaven e-mailje „füstölgő fegyver”, amely ékesszólóan jelzi, hogy kormányzati körökben mekkora a megvetés a jogrend iránt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.