Ostromállapot a külügyminisztériumban

Milos Zeman hetek óta nem tesz eleget alkotmányos kötelezettségének, mert kettőnk vitája miatt nem hajlandó aláírni új cseh nagykövetek kinevezését – bírálta Karel Schwarzenberg tárcavezető a prágai köztévé (CT) vasárnap déli politikai vitaműsorában a cseh államfőt.

Vasárnap újra keményen bírálta Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter Milos Zeman államfőt, aki hetek óta nem hajlandó aláírni az új cseh nagyköveti kinevezéseket – Makacssága miatt a külügyminisztériumban tulajdonképpen ostromállapot van, ami beárnyékolja hazánk nemzetközi tekintélyét. Ez a fejlemény újra azt igazolja, hogy az államfő minél több jogkört szeretne önmagának megszerezni, és fokozatosan amolyan félelnöki rendszert bevezetni – vélekedett. Schwarzenberg a műsorban.

Érdeklődésünkre Hana Burianová nem volt hajlandó kommentálni a külügyér szavait, ám kifejtette: – Az elnök úr nem valamiféle aláíró gép, ezért alkotmányos feladatait megfontoltan kívánja ellátni. Az alaptörvény pedig egyértelműen rendelkezik arról, hogy az ország nagyköveteit az elnök bízza meg a külügyminiszter és a kormány javaslata alapján. A végső szót tehát az államfőé – nyilatkozta lapunknak az elnöki szóvivő.

Schwarzenberg idén januárban, az ország első közvetlen elnökválasztása során a legnagyobb vetélytársa volt Zemannak. Éles ellentétbe kerültek a kampány során, elsősorban a Benes-dekrétumok különböző értelmezése miatt. A következő pengeváltás akkor tört ki közöttük, amikor az államfővé választott Zeman közölte vele: azt szeretné, ha az új cseh nagykövet Szlovákiában elődjének a felesége, Lívi Klausová lenne, a moszkvai posztot pedig majd Vladimír Remek volt űrhajós, a kommunista párt (KSCM) tagja, jelenlegi EP-képviselőfoglalná el, akinek a brüsszeli megbízatási ideje a jövő év elején lejár.

Schwarzenberg azonnal elutasította mindkét javaslatot. Arra hivatkozott, hogy a nagyköveti posztokra kizárólag karrierdiplomatákat, vagyis profikat óhajt ezután is kinevezni.  Erre Milos Zeman megüzente neki, hogy ameddig nem teljesíti a kérését, addig egyetlen cseh diplomata megbízását sem írja alá. Megbízható forrásaink szerint négyszemközti találkozójukon – amelyet a külügyminiszter kért – az elnök közölte vele: – Karel, a kormányod jövőre úgyis megbukik, vele távozol te is, nekem meg van legalább öt évem a jelenlegi tisztségemben. Úgyhogy kivárok, esetleg a miniszterelnökkel együtt döntünk az új nagykövetekről, nélküled – vágta a szemébe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.