Ostrom Kasmírban

Egy terrortámadás mindkét elkövetője életét vesztette egy Indiához tartozó kasmíri területen végrehajtott rajtaütésben.

Két terrorista halálával ért véget egy közel 24 órás tűzpárbaj a vitatott hovatartozású Kasmír tartomány Indiához tartozó nyári fővárosában, Srinagarban, amikor a kivezényelt kommandós egységes megrohamozták a pakisztáni szélsőségesek búvóhelyéül szolgáló hotelt.

A két felfegyverzett lázadó azután menekült oda, hogy gránátokat hajítottak a tömegbe tüzeltek egy zsúfolt városi piacon, kioltva egy rendőr és egy járókelő életét. A kommandósok a tetőről emeletenként lefelé hatolva tisztították meg a terepet, a Dzsamiat-ul-Mudzsahedin nevű Pakisztán-párti szervezet egyik tagját még a tetőn, a másikat aközben likvidálták, hogy menekülés közben felgyújtotta az épületet.

Az ostrom alatt szélsőségeseket támogató fiatalok gyűltek össze a belvárosban, csoportjaikat a rendőrök könnygázzal oszlatták szét.

Hasonló incidensre utoljára 2007 októberében került sor az India és Pakisztán között szétszakított Kasmírban, amelyért a két ország függetlenségük elnyerése, 1947 óta két véres háborút vívott. Tavaly a korábbi évhez képest negyedével csökkent Kasmír Indiához tartozó részén az erőszakcselekmények száma, amit Újdelhi harmincezres haderőkivonással nyugtázott.

A leszámoás vége. Biztonságiak a srinagari hotelben
Indian policemen look out from the window of the hotel where suspected militants were holing up in Srinagar January 7, 2010. Separatist militants holed up in a hotel lobbed grenades and opened fire on security forces for a second straight day on Thursday in Indian Kashmir's main city of Srinagar, prompting a mass rescue operation of residents. The armed militants forced their way into the hotel on Wednesday, killing a policeman in their first attack in a year in Kashmir's summer capital. A second man died of injuries in hospital and nine people have been injured. REUTERS/Danish Ismail (INDIAN-ADMINISTERED KASHMIR - Tags: CIVIL UNREST POLITICS IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.