Ostrom a rendőrakadémián

A pakisztáni kommandósok leverték Lahorban az ottani rendőrakadémia ellen indított hétfői fegyveres támadást, amely során tucatnyi kadét és terrorista vesztette életét.

Az akció befejeződött, négy terrorista meghalt, hármat letartóztattak - jelentette be a belügyminisztérium. A hivatalos közlések szerint a hallgatók közül nyolcan estek el, 89-en megsebesültek. Az álarcos merénylők majdnem kilenc órán át tomboltak az intézményben, majd a rendőrség végső rohamakor hárman közülük felrobbantották magukat. Tíz túszuk kiszabadult. A helyszíni felvételeken Allahot éltető, a győzelem jelét mutató kommandósokat, és mellettük három szakállas férfit látni, aki a magasba tartja a kezét.

Egy sebesültet szállítanak a kelet-pakisztáni rendőrakadémia elleni színhelyen, 2009. március 30-án
Egy sebesültet szállítanak a kelet-pakisztáni rendőrakadémia elleni színhelyen, 2009. március 30-án

A belügyminisztérium "az országot destabilizáló" iszlám szélsőségeseket tette felelőssé a rajtaütésért, de konkrét neveket egyelőre nem említettek.

A hatóságok kijárási tilalmat rendeltek el a Lahor központjától néhány kilométerre keletre lévő oktatási intézmény körzetében, ahol reggel robbant ki a heves tűzpárbaj az épületbe behatoló lévő fegyveresek és a nagy erőkkel kivonult biztonsági erők között. Egy kormányforrás délután arról számolt be, hogy 8-10 fegyveres elbarikádozta magát az épület legfelső emeletén, és körülbelül 35 rendőrt tart fogva. Korábbi hírek még arról szóltak, hogy legkevesebb huszonhatan haltak meg és több mint kilencvenen megsebesültek, de a veszteségmérleg nem végleges, s félő, hogy a halottak száma eléri az ötven-hatvanat is.

A fegyveresek állítólag magukat rendőröknek álcázva jutottak be a manavani rendőrakadémiára, majd lövöldözni kezdtek automata fegyvereikből, és kézigránátokat hajítottak az ott tartózkodók közé. Egyes hírek szerint a terroristák egy páncélozott csapatszállító járművel hatoltak be az iskola területére. A támadók ellen kivezényelt rendőrök és katonák között médiajelentések szerint különleges egységeket és mesterlövészeket is bevetettek. A körülzárt épületet kora délután négy nagy erejű robbanás rázta meg, ami után ismét lövöldözést lehetett hallani. A jól szervezett terrorakció elkövetőjeként még egyetlen szervezet sem jelentkezett.

A mostani támadást nem egészen egy hónappal azután követték el, hogy az indiai határtól néhány kilométerre lévő Lahorban mintegy tíz fegyveres megtámadta a Srí Lanka-i krikettválogatottat. A rajtaütésben hét pakisztáni rendőr meghalt, és nyolc sportoló megsebesült. A fegyveresek elmenekültek, és máig nem derült ki, kik voltak az elkövetők.

A rendőrakadémia elleni rajtaütés és az azt követő ostrom emlékeztet az indiai Mumbaiban tavaly novemberben elkövetett terrortámadásokra is. A terroristák által elfoglalt szállodák és más épületek három napig tartó ostroma 166 emberéletet követelt. A novemberi támadások végrehajtásával a Laskar-e-Taiba (a Tiszták Hadserege) nevű, betiltott pakisztáni iszlamista fegyveres csoportot gyanúsítják.

India kezdettől fogva azt állította, hogy a terroristák a pakisztáni titkosszolgálatok támogatását élvezték. Iszlámábád ezt tagadta, de februárban annyit elismert, hogy a merényletek egy részét pakisztáni földön tervelték ki. Az ügyben a pakisztáni hatóságok is nyomozást indítottak, és őrizetbe is vettek néhány iszlamista vezetőt.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

India hétfőn elítélte a pakisztáni rendőrakadémia elleni támadást, és a legmagasabb riadókészültségbe helyezte biztonsági erőit a pakisztáni határ mentén.

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.