Ostrom alatt a szomáliai parlament

A délelőtti órákban robbanások és fegyverropogás zaja zavarta meg a képviselők ülését a szomáliai parlamentben.

A délelőtti ülést először egy autóba rejtett bomba rázta meg, amelyet a parlament kapujánál parkoltak le. Ezt követően több robbanás történt, majd fegyveresek tüzelni kezdtek. A BBC szerint egy közeli mecsetből még mindig ostrom alatt tartják az épületet, amelyet az első robbanást követően kiürítettek. Az al-Kaidához köthető al-Shabab szélsőséges iszlamista csoport által elkövetett fővárosi merényletben eddig négy rendőr vesztette életét.

"Az úgynevezett szomáliai parlament katonai övezet. Harcosaink egy szent hadműveletet hajtanak végre" - nyilatkozta a szervezet szóvivője az AFP hírügynökségnek. 

Szomáliában az ilyen jellegű támadások nem mennek ritkaság számba, a parlament az elmúlt években többször is ostrom alá került, ennek 2009-ben és 2010-ben igen súlyos következményei lettek. Legutóbb februárban, az elnöki palota ellen követtek el merényletet, akkor 16 ember vesztette életét. Múlt hónapban pedig két képviselőt is meggyilkoltak, egyiküket felrobbantották, a másikat lelőtték.

A gyenge lábakon álló szomáliai kormány jó ideje vív háborút az al-Shababbal, amely 2012-ig, amíg ki nem szorították a nagyobb városokból, számos területet tartott irányítása alatt. Az al-Shabab - amelynek jelentése "Fiatalság" -, a vahabizmust hirdeti, amely az iszlám egyik legszigorúbb ága.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.