Kerry pár órát adott az oroszoknak

Oroszországnak "a következő órákban" be kell bizonyítania, hogy a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadár fegyveresek lefegyverzésén dolgozik - hangoztatta csütörtökön John Kerry amerikai külügyminiszter Párizsban.

"Lényeges, hogy Oroszország bebizonyítsa a következő órákban, hogy a szeparatisták lefegyverzésén fáradozik, hogy buzdítja őket a fegyverletételre, hogy felszólítja őket arra, hogy tegyék le a fegyvert és vegyenek részt a törvényes (politikai) folyamatban" - fogalmazott az amerikai diplomácia vezetője francia kollegájával, Laurent Fabiusszal folytatott megbeszélést követően. Petro Porosenko ukrán elnök múlt pénteken este hirdetett ki egyhetes tűzszünetet a harcok sújtotta kelet-ukrajnai területekre.

A bejelentést valószínűleg meggyorsította, hogy oroszbarát szakadár fegyveresek támadást indítottak csütörtökön a Donyeck megyei Kramatorszk repülőtere ellen - jelentette az UNIAN ukrán hírügynökség Artem Sevcsenko újságíró Facebook-bejegyzésére hivatkozva.

Az ukrán újságíró szerint alaposan előkészített, nagy erejű támadásról van szó. A stratégiai fontosságú repteret, amely a kelet-ukrajnai "terrorellenes hadművelet" kezdete óta az ukrán reguláris erők ellenőrzése alatt állt, Sevcsenko szerint mintegy száz katona védi háromszáz támadóval szemben.

A reptér jelentőségét az adja, hogy Kramatorszk alig 15 kilométerre van az ukrán erők blokádja alá vont Szlovjanszktól, amely a donyecki szakadárok fő erőssége.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.