Ostromállapotra készül Berlin

A rutinos berliniek már jó előre biztonságba helyezték az autóikat. Aki teheti, el is utazik ilyenkor a német fővárosból. Berlin ugyanis a szokásos május elsejei „ostromállapotra” készül.

Tavaly autókat gyújtottak fel, kirakatokat törtek be, kukákat gyújtottka fel. 479 rendőr sérült meg, amikor összecsaptak a szélsőjobboldaliak az ellentüntetőkkel, majd mindegyik a rendőrökkel. Erhardt Körting, Berlin belügyi szenátora idén még súlyosabb összecsapásokra számít, de ígéri: a rendőrök is keményebbek lesznek, a vízágyúkat nemcsak készenlétbe helyezik, hanem szükség esetén be is vetik. A német rendőrszakszervezet vezetője pedig egyenesen attól tart, hogy minden gátlás eltűnik a randalírozókból, és előbb-utóbb fegyver is dörrenhet, és az összecsapásnak akár halálos áldozatai is lehetnek. Az ironikusan „nemzetközi rendőrnapnak” is nevezett május elsején hatezer - köztük több tartományból erősítésként küldött - rendőr igyekszik majd farkasszemet nézni a tüntetőkkel.

Mert a berlini május elseje sokak szemében valóságos médiaeseménnyé vált. Szombatra háromezer szélsőjobboldali és közel tízezer baloldali ellentüntetőt várnak, ám közülük sokan „heccből” jönnek. Ma már nagyobb gondot okoznak a szélsőbalosok, mint a neonácik, legalábbis, ami a randalírozást illeti. Becslések szerint a kőhajigáló, molotov-koktélozó fiatalok közel fele nem politikai okokból jön el tüntetni, hanem egyszerűen a rombolás kedvéért. A tavalyi május elseje után őrizetbe vettek háromnegyede 26 évnél fiatalabb férfi volt, közülük sokan nem először kerültek összetűzésbe a rendőrökkel. A kezükre játszik egy nemrégiben született berlini ítélet is, ami a kő- és üvegdobálást csupán egyszerű szabálysértésnek értékelte (még akkor is, ha a rendőrök testi épségét veszélyeztette), és az elkövetőket csupán pénzbírsággal sújtotta.

2009. május 1., Berlin
Protestors clash with riot police during May Day demonstrations in Berlin May 1, 2009. German police struggled to contain May Day violence erupting across the country on Friday after demonstrators injured more than 50 riot police in Berlin and Hamburg during angry protests over the economic crisis. REUTERS/Pawel Kopczynski (GERMANY CONFLICT IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.