Összeütközött két amerikai hadihajó

Összeütközött egy amerikai atomtengeralattjáró és egy kétéltű hadihajó a Perzsa-öbölbe vezető Hormuzi-szorosban a péntekre virradó éjszaka - közölte az amerikai haditengerészet.

A Hartford tengeralattjáró meghajtásához energiát termelő nukleáris reaktor nem sérült meg, de a New Orleans üzemanyagtartálya  megrepedt, és közel 95 ezer liter dízelolaj a tengerbe ömlött.

Az olajárak emelkedtek a világ tőzsdéin, amikor ismertté vált,  hogy baleset történt a roppant forgalmas olajszállítási útvonalszakaszon.

A 110 méter hosszú, 6900 tonna vízkiszorítású Hartford  tengeralattjáró 15 tengerésze könnyebben megsérült az ütközésben, de  valamennyien folytatni tudták a szolgálatot. A 208,5 méter hosszú,  24900 tonna vízkiszorítású New Orleans hadihajón senkinek sem esett  baja - áll a Bahreinben állomásozó 5. flotta parancsnokságának  közleményében.

A járművek működőképesek maradtak, mindkettő egy közeli kikötő felé indult a baleset után, hogy szakemberek szemügyre vehessék és kijavíthassák sérüléseiket. Az 5. flotta szóvivője a flotta szabályzatának biztonsági előírásai értelmében nem közölte, hogy melyik kikötőbe. A CNN amerikai hírtelevízió jelentése szerint a  tengeralattjáró fedélzetén mintegy 150 amerikai tengerész teljesít szolgálatot. Arról nincs adat, hányan vannak a hajón.

17 millió hordó olaj ment keresztül naponta az Irán és az Arab-félsziget között húzódó keskeny tengerszoroson 2008 első felében, vagyis a tartályhajókon szállított összes olaj mintegy 40 százaléka, illetve a világon forgalmazott összes olaj 20 százaléka.

A USS Hartford amerikai atomtengeralattjáró
A USS Hartford amerikai atomtengeralattjáró
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.