Összeütközött egy brit és egy francia atom-tengeralattjáró

Összeütközött az Atlanti-óceán mélyén egy brit és egy francia atom-tengeralattjáró - írta haditengerészeti forrásokra hivatkozva a hétfői The Sun. A hírt a brit és francia védelmi minisztérium megerősítette.

A legnagyobb brit tömeglap értesülése szerint a balesetben, amely "február 3-án vagy 4-én történt", a Vanguard nevű brit és a Le Triomphant francia tengeralattjáró ütközött egymással. Mindkét hajó nukleáris meghajtású, és atomfegyvereket hordoz. A beszámoló szerint sugárzó anyag nem szivárgott ki egyik tengeralattjáróról sem, és személyi sérülés sem történt.

Az értesülést hétfőn hivatalosan megerősítette a brit királyi haditengerészet főparancsnoka. Sir Jonathan Band tengernagy a BBC idézete szerint azt mondta, hogy a "néhány nappal ezelőtt történt" ütközés idején mindkét tengeralattjáró kis sebességgel haladt, és senki nem sérült meg.

A két hajón összesen 240 tengerész tartózkodott.

A BBC úgy tudja: a francia védelmi minisztérium már február 6-án közölte, hogy a Le Triomphant nekiütközött "egy víz alatti tárgynak", de a tárca akkori közleménye szerint ez a tárgy "valószínűleg egy konténer volt".

A hajók egymással össze nem függő küldetéseket teljesítettek, és a The Sun brit haditengerészeti forrásai szerint "több millió az egyhez" volt az esélye annak, hogy az Atlanti-óceán ugyanazon pontján találkozzanak.

A hadihajók hangradarral - szonárral - vannak felszerelve, amely lehetővé teszi más tengeralattjárók helyzetének azonosítását, azonban az e felderítő berendezések ellen kidolgozott korszerű védelmi eszközök olyan hatékonyak, hogy a két tengeralattjáró esetleg nem "látta" egymást - áll a brit lap ismertetésében.

Az idézett haditengerészeti forrás szerint az "nagyon valószínűtlen" volt, hogy nukleáris robbanás következzék be, de a radioaktív szivárgás a lehetséges következmények között volt. Még rosszabb esetben odaveszhetett volna a legénység és a Vanguard atomfegyver-arzenálja, ami "nemzeti katasztrófával ért volna fel".

Az incidens óta mindkét tengeralattjáró visszatért támaszpontjára, a BBC beszámolója szerint az ütközés okozta sérülések "jól látható nyomaival".

A brit atomütőerőt megtestesítő, Trident típusú ballisztikus rakétákat négy nukleáris tengeralattjáró hordozza. A hajók mindegyikét 16, egyenként nyolc robbanófejes rakétával lehet felszerelni, bár a Vanguard rakétáin a BBC szerint jelenleg három-három töltet van.

A brit atom-tengeralattjárók folyamatosan járőröznek az óceánok mélyén, de a kormány soha nem fedi fel, hogy merre járnak.

 

 

 

A Le Triomphant francia atomtengeralattjáró
A Le Triomphant francia atomtengeralattjáró
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.