Összetűzések a magyar-román előtt

Bukarest belvárosában és az Északi pályaudvaron is összecsaptak a válogatott meccsre érkezett magyar szurkolók a román rendőrökkel. Több magyar kórházban.

Összecsaptak a magyar-román vb-selejtezőre Bukarestbe kiutazott szurkolók a román rendfenntartó erőkkel – jelentette bukaresti tudósítónk. A legsúlyosabb incidens a történelmi városközpontban történt. A rohamrendőrök a Bukarest szórakozónegyedének számító városrészből a számukra kijelölt övezetbe akartak kísérni mintegy négyszáz drukkert, akik azonban ellenálltak. A székekkel és palackokkal dobálózó, egyforma fekete pólóba öltözött férfiak ellen gumibotot és könnygázt vetettek be a rohamrendőrök, végül autóbuszokba terelték és elvitték őket a helyszínről.

Georgian Enache, a csendőrség szóvivője szerint senki sem sérült meg. Később viszont a Pantelimon kórház igazgatója a Realitatea hírtelevízióban azt nyilatkozta, hogy intézményében három magyar szurkolót láttak el. Egyikük orrsövénytörést, a másik kettő könnyebb sérüléseket szenvedett. Újságírók kérdésére Gheorghe Popescu elmondta: a szurkolók „érezhető módon ittas állapotban” voltak, és valamennyien elutasították az internálást.

A csendőrségi szóvivő szerint a sportaréna felé menet a magyar szurkolók petárdákat dobáltak a járókelőkre, és két autóbuszt megrongáltak. Ugyanakkor ismeretlenek megvertek egy magyar szurkolót Bukarest központjában, miután a csoportjától leszakadt.

Incidensek voltak a pályaudvar környékén is. Mintegy ezer magyar drukker péntek délután különvonattal érkezett Bukarestbe. Többen a román fővárosba érve, körülbelül egy kilométernyire a pályaudvartól leszálltak, miután meghúzták a vészféket. Az állomásra befutó vonaton fáklyákat és füstbombákat gyújtottak a szurkolók. A drukkereket 50-60 fős csoportokban evakuálták a pályaudvarról.

Az MTI tudósítása szerint a különvonattal érkezőket a magyarokat gyalázó, "bozgori" (hazátlan) skandálással fogadták a bukaresti Északi pályaudvaron összegyűlt kíváncsiskodók, amire a magyarok közül "cigányok" kiabálással és sörösüvegek dobálásával válaszoltak. A pillanatokon belül kialakult dulakodás során a magyar szurkolók ellen gumibotokat és könnygázt vetett be a csendőrség, majd beterelte őket az odakészített buszokba. A csendőrség szóvivője szerint sikerült az agresszív szurkolókat elkülöníteniük, "akik nem fogják a stadionban látni a meccset".


A Mediafax hírügynökség szerint ismeretlenek megvertek egy magyar szurkolót Bukarest központjában, miután a csoportjától leszakadt.

A román hírtelevíziók olyan felvételeket sugároztak, amelyek szerint a magyar szurkolókat szállító különvonaton nagy mennyiségű üres dobozt és palackot találtak. A rendőrség szóvivője szerint három magyar drukkert alkoholos kómában kórházba szállítottak.

A szurkolók többségét végül sikerült eljuttatni a stadionba, ahol a szurkolói zónában erős rendőri biztosítással várják, hogy elfoglalják a helyüket a lelátón a vendég szektorban. Közben két órával a mérkőzés előtt román szurkolók egy csoportja megrohamozta a magyar drukker zónát. A csendőrök visszaverték őket, amire bosszúból több autót összetörtek a környéken.

Nincs béke a stadionban sem. A magyar drukkerek megindultak a hazaiak irányába, a két tábor közé felállított fémkordonokat szétdobálták. A helyi biztonsági erők megpróbálták őket visszatartani, de kevés sikerrel jártak, a rohamrendőrök viszont néhány pillanat múlva megérkeztek, és gumibotokkal, valamint könnygáz bevetésével visszaszorították a randalírozókat. A rendőrség ezután sorfalat alkotva figyelte a magyar szurkolókat.

Magyar szurkolók és román rendőrök a bukaresti Északi pályaudvaron
Hungarian soccer supporters gesture at Romanian gendarmes as they arrive at the North railway station in Bucharest September 6, 2013. Romania and Hungary will play in their group D World Cup qualifier at the national arena in the capital. REUTERS/Radu Sigheti (ROMANIA - Tags: SPORT SOCCER CIVIL UNREST) TEMPLATE OUT
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.