Összeomlott az ír kormánykoalíció

Az ír Zöld Párt vasárnap felmondta koalíciós megállapodását a kormányfővel, így várhatóan előbbre hozzák a Brian Cowen által korábban március 11-ére kiírt választást. Veszélyben a költségvetés.

Türelmünknek vége szakadt, a bizalom (koalíciós partnerünk iránt) teljesen összeomlott - nyilatkozta a Zöldek pártelnöke, John Gormley vasárnap.

Ez a konzervatív kormány végét jelenti. Valószínű, hogy előbbre hozzák a Brian Cowen miniszterelnök által korábban március 11-ére kiírt választás időpontját. A válság bizonytalanná teszi, hogy sikerül-e Cowennek elfogadtatnia a takarékra állított költségvetést, bár Gormley azt is bejelentette, hogy a parlament feloszlatásáig minden párttal együtt akar működni a költségvetés elfogadása érdekében.

Cowen szombaton jelentette be, hgy lelép pártja, a Fianna Fáil éléről, de megőrzi miniszterelnöki tisztségét. Döntését az ellenzék és a zöldek is „nevetségesnek” ítélték. Még nem volt példa Írországban arra, hogy a kormányt a Fianna Fáil színeiben irányító miniszterelnök ne legyen egyben a párt vezetője is. Cowen helyzete tarthatatlanná vált a párt élén, miután kudarcot vallott kormányátalakítási kísérlete, és ezért kényszerült az új választásokra. Szombaton saját párttársai is bírálták, hogy nem mondott le egyidejűleg a kormányfői posztról is.

A súlyos megszorító intézkedések miatt rendkívül népszerűtlenné vált kormány hat miniszter lemondása miatt már csütörtökre csaknem összeomlott, Cowen ezért jelentette be, hogy kezdeményezi Mary McAleese államfőnél a törvényhozás feloszlatását. Cowen utódlására a pártelnöki székben többen is pályáznak, a legesélyesebbek a múlt héten lemondott eddigi külügyminiszter, Michael Martin és Brian Lenihan pénzügyminiszter. A még Cowen lemondása előtt készült közvélemény-kutatás szerint az évtizedeken keresztül meghatározó Fianna Fáil népszerűsége mélyponton, csupán nyolc százalékon áll.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.