Bombatámadások Thaiföld üdülőközpontjaiban

Négy ember meghalt az elmúlt 24 órában, amikor az ország több fontos turisztikai központját robbanások rázták meg. Egyelőre nem tudni, ki felelős a támadásért, de a hatóságok pénteki tájékoztatása szerint nem nemzetközi terroristák követték el a merényleteket.

Hua Hinben négy bomba robbant csütörtök éjszaka egy forgalmas szórakozónegyedben, ami népszerű a külföldiek és a turisták között. Két ember vesztette életét. Surat Thaniben két rendőrőrs előtt robbantottak 1,5 óra különbséggel, egy ember halt meg. Phuket szigetén Patong városában két bomba robbant, áldozatról nem tudni. Trangban egy pokolgép lépett működésbe és egy áldozata van a merényletnek.  Phang Nga tartományban is robbantottak. Vidékről elszórt támadásokról még mindig érkeznek a hírek.

Egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta magára az akciót, de a hatóságok valószínűsítik, hogy szeparatista felkelők állnak a merényletek mögött. A támadássorozatot épp péntekre, a királynő születésnapjára időzítették, ami nemzeti ünnep. Szimbolikus lehet a helyszínválasztás is: az elsődleges célpontnak tűnő Hua Hin királyi város, itt található a király kedvenc, Bangkokon kívüli rezidenciája.

A rendőrség pénteken arról számolt be, hogy már történtek letartóztatások az ügyben. Kizárják azonban azt a lehetőséget, hogy nemzetközi terroristák követték volna el. Hua Hin és Phuket, akárcsak Phang Nga kedvelt tengerparti célpontjai a turistáknak. Ha bebizonyosodik, hogy a felkelők támadtak turistákra, az komoly fordulat lenne a 12 éve fennálló konfliktusban, ami 6000 ember halálát okozta, de eddig soha nem turisták voltak a célpontok - magyarázta a BBC helyi tudósítója, Jonathan Head.

Korábban is előfordultak már az országban pokolgépes támadások, de amióta 2014 májusában a hadsereg átvette a hatalmat drasztikusan csökkent a számuk. "A bombákkal káoszt és zavart akartak kelteni" - nyilatkozta Thakszin Csinavat miniszterelnök. - „Nem kellene még jobban megijeszteni az embereket.” A támadások pont egy nappal a bangkoki Erawan szentélynél elkövetett, 20 ember életét követelő robbantások egy éves évfordulóján történtek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.