Két tonna kokaint foglaltak le a kontinenseken átívelő akcióban

Huszonhárom embert tartóztattak le drogkereskedelem miatt Európa és Dél-Amerika országaiban csütörtök hajnalban a dél-olaszországi Reggio Calabria maffiaellenes ügyészsége által összehangolt nemzetközi akcióban.
A kilenc európai és dél-amerikai ország rendőrségével közösen végrehajtott razzia az eddigi egyik legjelentősebb hatósági fellépésnek számít a nemzetközi kábítószer-kereskedelemmel szemben - hangoztatta az újságíróknak az akciót vezető Nicola Gratteri, Reggio Calabria maffiaellenes államügyész-helyettese.

A hatóságok összesen két tonna kokaint foglaltak le különböző európai és dél-amerikai államokban. A letartóztatottak névsorát még nem közölték, de azt tudni, hogy Dél-Amerikából az egész európai piacot ellátó droghálózatot a 'ndrangheta calabriai bűnszervezet egyik vezére, Pasquale Bifulco irányította szövetségben Vladan Radomannal, akit az olasz hatóságok a montenegrói maffia vezérének neveztek. A szervezet tagja volt az egyik kolumbiai drogkartell "Chapo" gúnynéven ismert, már februárban őrizetbe vett főnöke is.

A kábítószert hetente indították Kolumbiából és Peruból, és brazil kikötők érintésével konténerhajókon érkezett meg a calabriai Gioa Tauróba, ahonnan az olasz és európai piacokra került. A drogszállítmányt a 'ndrangheta és a montenegrói szervezett bűnözés rendelte, fizette ki és terítette a piacon. A kábítószernek az óceánon keresztüli szállításában angol, ír, holland és portugál cégek is részt vettek - számoltak be az olasz hatóságok.

A múlttal ellentétben a kokain nem nagy mennyiségben, zöldség vagy faszállítmány közé rejtve utazott a konténerekben. Hetente "csak" 100-150 kilogramm érkezett Gioia Tauróba, amelyet egykilós csomagolásban egy nagyméretű táskában tettek be a konténerek egyikébe. A szállítmányt váró 'ndrangheta csak azt az egy konténert nyitotta ki és egy táskával távozott az olasz kikötőből.

A hatóságok két éve figyelték a nemzetközi drogszervezet mozgását. Így tudták meg, hogy 50 kilogramm százszázalékosan tiszta kokainért mintegy 850 ezer eurót (255 millió forint), készpénzben fizetett a 'ndrangheta. A pénzt Pasquale Bifulco adta át különböző észak-olasz és más európai városokban a dél-amerikai kartellek képviselőinek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.