Összefogtak az ukrajnai magyarok

A 2015. október 25-re kitűzött ukrajnai helyhatósági választásokon való együttműködésről kötött megállapodást szombaton Beregszászon a két meghatározó ukrajnai magyar szervezet, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ).

A KMKSZ választmányi ülése és az UMDSZ párhuzamosan tartott kongresszusa szombaton Beregszászon egyaránt jóváhagyta és megszavazta az október végi önkormányzati választásokon történő együttműködésről szóló megállapodást. A két szervezet - illetve a választásokon induló pártjaik, a KMKSZ-Ukrajnai Magyar Párt (KMKSZ-UMP) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Párt (UMDP) - megállapodott a városi, járási és megyei szintű önkormányzati választásokon való közös részvételről.

A felek a megyei tanácsi (közgyűlési) választásokon közös listát állítanak, amit névlegesen a KMKSZ-UMP jegyez, mivel nem indulhatnak rajtuk pártszövetségek, csak pártok. A bejutási küszöb öt százalék. A jelöltek személyéről a két szervezet paritásos alapon (50-50 százalék) dönt. 

A két szervezet mindent megtesz azért, hogy valamennyi magyarlakta közigazgatási egységben választási együttműködés jöjjön létre közöttük. Ennek megvalósítása érdekében a felek helyi szervezetei záros határidőn belül egyeztető tárgyalásokat kezdeményeznek egymással a jelöltindításról. A KMKSZ és az UMDSZ a választásokon való közös részvétel és a voksolás utáni együttműködés céljából egyezteti választási programjait, vagy közös programmal indul a megmérettetésen.

A két magyar szervezet a választási együttműködés összehangolására koordinációs bizottságot hoz létre, további részleteiről, valamint módjairól tárgyalásos úton állapodnak meg egymással.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.