Összefognak az IS ellen a britek és az amerikaiak

Barack Obama amerikai elnök és David Cameron brit kormányfő együtt veszi fel a harcot az Iszlám Állam (IS) ellen. Közösen írt cikkükben kijelentették, nem félnek, és készek szembenézni a szélsőséges szervezettel.

A walesi NATO-csúcs előtt megjelent cikkben a két vezető leszögezte, hogy azok, akik szerint el kellene határolódni a közel-keleti konfliktustól, azok félreértik a 21. századi biztonságpolitikát.

„Azok a fejlemények, amelyek a világ egyéb részein – különösen Irakban és Szíriában – mennek végbe, hazánk biztonságát is fenyegetik" – olvasható a The Timesban írott cikkben. Obama és Cameron hangsúlyozta, hogy az utóbbi napok eseményei – a szélsőséges szunnita szervezet terjeszkedése és az amerikai állampolgárok kivégzése – nem befolyásolták eltökéltségüket. „Nagy-Britanniát és Amerikát nem rettentik meg a barbár gyilkosok".

A COBRA válságbizottság tegnapi ülését követően Philip Hammond brit külügyminiszter nem zárta ki, hogy az Egyesült Államokhoz hasonlóan országa is légi csapásokkal válaszol a növekvő fenyegetésre, ám leszögezte, hogy a kormány egyelőre nem döntött az IS-sel szembeni stratégia módosításáról.

Nagy-Britannia azután került a konfliktus középpontjába, hogy az IS kedden lefejezte a második újságírót, és a kivégzést követően bejelentette, hogy a halállista következő áldozata egy brit állampolgár. A BBC szerint ennek hatására a brit parlamentben is felerősödtek azok a hangok, amelyek szerint ideje, hogy Nagy-Britannia katonai hadműveletet – légi csapásokat – indítson az IS állásai ellen.

A közel-keleti válság a ma kezdődő walesi NATO-csúcson is az egyik fő téma lesz, és a The Guardian szerint Obama és Cameron biztosan kihasználja majd az alkalmat, hogy a két állam között alakult politikai és katonai koalícióba más közel-keleti országokat is bevegyenek annak érdekében, hogy felszámolják az Irak és Szíria területén kalifátust kikiáltó szélsőséges szunnita szervezetet.

A halállista csúcsán

Az IS következő áldozata minden jel szerint David Haines, egy segélyszervezet munkatársa. A 44 éves brit férfit két szíriai és egy olasz állampolgárral együtt tavaly márciusban rabolták el egy szíriai faluból. Társait azóta szabadon engedték, ám Haines továbbra is az IS fogságában van – bár egyesek szerint a szélsőségesek két hete, egymás után végezték ki James Foleyt, Steven Sotloffot és Hainest – a brit kormány keveset tud hollétéről. Philip Hammond külügyminiszter az ominózus videó nyilvánosságra kerülése óta elismerte, hogy a férfi kiszabadítására korábban már indítottak egy mentőakciót, ám nem jártak sikerrel.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.