Összefogásra van szükség az elnök és a 'Lady' között

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár Burmában van. Eközben Ang Szan Szú Kji ellenzéki vezető és pártja mégis elfogadta az eskü szövegét, szerdán először jelennek meg majd a parlamentben.

Ban Ki Mun látogatása második napján a burmai parlament előtt beszélt, ez volt az első alkalom, hogy egy külföldi szólalhatott fel itt. Az ENSZ-főtitkár azért látogatott el az országba, hogy felmérje, az ENSZ milyen segítséget tudna nyújtani Burmának.

Ban Ki Mun (balra) nemcsak reformokat, hanem valódi változást vár Thein Szein elnöktől (jobbra)
Myanmar's President Thein Sein (R) talks to United Nations Secretary General Ban Ki-moon during their meeting at the Presidential Palace in Naypyitaw April 30, 2012. REUTERS/Soe Zeya Tun (MYANMAR - Tags: POLITICS)

Ban Ki Mun dicsérte Thein Szein és Ang Szan Szú Kji bátorságát. – Burma eleget tud tenni a megbékélés és a fejlődés kihívásainak. Ez azonban komoly elhatározást, közös vezetést és partnerséget követel – mondta az ENSZ-főtitkár, és hozzátette, hogy a változás felé vezető út nagyon bizonytalan, de már nem lehet visszafordulni. Ban Ki Mun szerint a pártoknak el kell tekinteniük a politikai nézeteltérésektől, és a nemzet érdekében egyesíteni kell akaratukat. Azonban a vezetőknek nagy elvárásokkal kell szembenézniük: nemcsak reformokat kell végrehajtaniuk, hanem nagymértékű változásokra is szükség van. Ezzel együtt az ENSZ-főtitkár felszólította a nemzetközi közösséget, hogy töröljenek el minél több szankciót Burma ellen. Egy hete az EU már ezt megtette, egy évre felfüggesztette büntetőintézkedései nagy részét az ország ellen.

Ban Ki Mun legutoljára 2009-ben volt Burmában, de nagyon csalódottan távozott. Akkor Ang Szan Szú Kjivel nem tudott találkozni, mivel az ellenzéki vezetőt fogva tartották. Szú Kjit 15 hónappal később kiengedték, nemrég pedig a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) elnevezésű pártjával bejutott a parlamentbe. Szú Kji és társai mindeddig kifogásolták a képviselői eskü szövegét. A probléma az volt, hogy a szövegben a „megőrzi az alkotmányt” kitétel szerepelt, ami helyett az NLD inkább az „tiszteletben tartja az alkotmányt” fordulatot szerette volna. Az ellenzéki vezető szerint azonban a probléma megoldódott, a választók nyomására elfogadják a szövegezést. Így képviselői szerdán első ízben fognak megjelenni a parlamentben.

Ban Ki Mun kedden fog találkozni Szú Kjivel. Ezután ellátogat majd az északi Shan államba is, amely a világ egyik legnagyobb ópiumtermesztő vidéke. Az ENSZ itt egy programot is elindított, amelynek célja, hogy kiirtsák az ópiumkészítésre használt mákföldeket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.