Összecsaptak az izraeli telepesek és a biztonsági erők

Az izraeli rendőrség és határőrség egységei kedd hajnalban összecsaptak telepes fiatalok százaival, akik két lerombolásra ítélt épületet védtek Ciszjordániában - közölte az izraeli média.

A Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja szerint a biztonsági erők több száz fővel vonultak ki éjjel a ciszjordániai Béjt Élben két félig elkészült épülethez, ahol telepes fiatalok gyülekeztek, hogy megakadályozzák a bíróság által elrendelt lerombolást.

A telepesek szerint az egyenruhások erőszakosan léptek fel velük szemben. A rendőrök mintegy ötven, az épületben magát elbarikádozó telepest letartóztattak és előállítottak.

Az izraeli legfelső bíróság pénteken éppen egy Béjt Élben élő telepescsoport beadványa nyomán rendelte el az engedély nélkül felhúzott épületek lebontását - közölte a tízes tévécsatorna hírműsora.

A szomszédságban lakó telepesek azért tiltakoztak az új lakóházak felépítése ellen, mert azok szerintük elcsúfítják lakókörnyezetüket, és nem rendelkeznek a szükséges építési engedélyekkel. A legfelső bíróság döntése után az utóbbi napokban a hatóságok utólag engedélyezték az épületek terveit, és ezért a telepesek ismét fellebbeznek ügyükben.

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy a bírósági procedúrák lezárásáig határőregységet állomásoztat az építménynél, nehogy a telepesek ismét elfoglalják.

Uri Ariel, a telepeseket támogató Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) párt mezőgazdasági minisztere a közszolgálati rádió kedd reggeli műsorában azzal fenyegetőzött, hogy a ciszjordániai épületek ügye miatt pártja akár ki is válhat a kormánykoalícióból.

A Bájt Hajehudi párt koalíciós egységet veszélyeztető kijelentései után Benjámin Netanjahu miniszterelnök közleményben állt ki a ciszjordániai épületek megmaradása mellett.

„Támogatjuk a telepeseket, és ezt a joggal összhangban tesszük. Álláspontunk világos a Béjt Él-i házak ügyében: ellenezzük lerombolásukat, és jogi lépéseket teszünk ennek megakadályozására” - szögezte le a kormányfő. Benjámin Netanjahu negyedik, májusban alakult kormánya mindössze egy mandátumos többséggel rendelkezik a parlamentben: a százhúsz képviselőből hatvanegy támogatja a kabinetet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.